Els nous ministres de Sánchez prenen possessió del càrrec

La remodelació estaria pensada per afrontar les properes eleccions del 2023 i acabar amb les disputes internes del PSOE

Els ministres del Govern central prenen possessió del seu càrrec davant de Felip VI
Els ministres del Govern central prenen possessió del seu càrrec davant de Felip VI

El president Pedro Sánchez amb el rei Felip VI i els ministres de l'Executiu espanyol

La remodelació del Govern central que va anunciar el president Pedro Sánchez el cap de setmana s’ha fet efectiva aquest dilluns, quan els nous ministres i els que canvien de cartera han pres possessió del seu càrrec a la Zarzuela, davant del rei Felip VI i també en presència de Sánchez. L’acte ha estat seguit del traspàs de carteres i demà mateix els nous càrrecs ja participaran al Consell de Ministres.

Miquel Iceta, fins ara ministre de Política Territorial, passa al capdavant del Ministeri de Cultura i Esports -en substitució de José Manuel Rodríguez Uribes– i serà l’exalcaldessa de Puertollano, Isabel Rodríguez, qui assumeixi el ja excàrrec d’Iceta i sigui també la portaveu de l’Executiu, una funció fins ara en mans de la ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero.

Carmen Calvo, una de les persones més populars de l’Executiu, queda fora del Govern de Sánchez i perd tant el Ministeri de Presidència -que passa a mans de Félix Bolaños, fins ara secretari d’Estat- com la vicepresidència primera, la qual assumirà la també ministra d’Economia Nadia Calviño. De la mateixa manera que Calvo, el ja exministre de Transports José Luis Ábalos deixarà el Govern i traspassarà la seva cartera a l’exalcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez.

El Ministeri d’Afers Exteriors, fins ara a càrrec d’Arantxa González Laya, passarà a mans de José Manuel Albares, mentre que el Ministeri de Justícia, amb Juan Carlos Campo al capdavant, passarà a càrrec de Pilar Llop -fins ara presidenta del Senat-. La delegada del Govern central a Aragó, Pilar Alegría, substituirà a Isabel Celaá com a ministra d’Educació i Diana Morant, alcaldesa de Gandía, serà al capdavant del Ministeri de Ciència i Innovació en substitució de Pedro Duque.

El president Sánchez va defensar la remodelació de l’Executiu descrivint-la com “una renovació generacional”, una “nova etapa” i un “nou PSOE”. La incorporació de rostres municipals és una de les estratègies del partit per enfortir-se de cara les eleccions de 2023, tal com ha publicat El Periódico, i el vaivé de càrrecs estaria pensat per afrontar el desgast que assenyalen les enquestes, així com per apaivagar les disputes internes.

Tot i que els canvis de l’Executiu no han afectat els ministeris en mans de Podem, la ministra de Treball i nova vicepresidenta segona del Govern central, Yolanda Díaz, no ha descartat que es puguin produir canvis que afectin ministres del seu partit. En una entrevista a la Cadena SER, Díaz ha explicat que “la política, com la vida, és dialèctica i sempre cal donar noves respostes. Acabem de remodelar en un 50% la nostra representació a l’Executiu i ja veurem el que passa a partir d’ara”.

(Visited 157 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari