Quan tot s’esfondra

Agus Morales i Anna Surinyach han publicat un llibre. Ell ha fet els textos i ella, les fotografies. Bé, ella, a més de les fotos, ha estat present i participat en les entrevistes i visites que ambdós han efectuat a centres sanitaris i d’atenció social que han estat i encara són protagonistes del combat contra la covid-19. L’han titulat Quan tot s’esfondra (Libros del K.0.) i l’expliquen així:

“El que ens va dur a escriure aquest llibre no va ser explicar com es va viure l’estat d’alarma a Espanya a causa de la covid-19 –encara que també-, tampoc va ser descriure el treball incansable de la gent que es va bolcar en l’emergència –encara que també-, tampoc va ser la crítica a les autoritats –encara que també-, tampoc va ser sensibilitzar o crear consciència o aquestes coses que s’acostumen a dir –encara que suposo que també-, tampoc va ser escriure sobre això que en diuen moment històric –encara que suposo que també- sinó la recerca d’allò que és universal, la liquidació de les ficcions que ens separen. Per decència o per xenofòbia, creiem que no es pot comparar el que passa en un país en teoria ric com Espanya amb el que passa en un país pobre. No és veritat. La dimensió és una altra: el nombre de morts, el privilegi, l’oportunitat per començar de nou. Però una emergència sanitària era això. Sigui quin sigui el teu lloc al món, alguna cosa et supera i necessites ajuda: després, amb la teva experiència del dolor, també podràs ajudar els altres. Em sembla que podem entendre tantes coses de com funciona el món si entenem això primer. Per això, en aquest llibre, per explicar el que està a prop meu, al costat de casa meva, m’aniré a explicar de tant en quan allò que està més lluny”.

L’Agus i l’Anna han tombat per mig món explicant i retratant la pobresa, els conflictes i, fins i tot, les epidèmies que pateixen molts països i ciutadans d’allò que en diem el Sud. La pandèmia que estem patint potser ens permetrà entendre millor el patiment d’aquest Sud, i a partir d’aquesta comprensió veure’ns més forçats a combatre les desigualtats i injustícies del nostre món.

Després de passar-se molts dies a l’hospital de Can Ruti o a residències on la pandèmia ha deixat la seva dolorosa empremta, l’Agus i l’Anna van decidir ser pares. Ja ho són. Han portat al món una nena. Es diu Nur. Quan tot s’esfondra, arriba Nur. No tot s’esfondra.

Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.