Troben 61 fosses de la Guerra Civil al Mas de Santa Magdalena de Móra d’Ebre

L'indret va ser utilitzat com a hospital de guerra durant la Batalla de l'Ebre per l'exèrcit republicà

La Direcció General de Memòria Democràtica, depenent del Departament de Justícia, ha localitzat fins a 61 fosses al Mas de Santa Magdalena als afores de Móra d’Ebre, en concret, a la serra de Cavalls. Gairebé totes les fosses són de dos metres de llarg per mig metre d’amplada. Els arqueòlegs han obert una fossa més gran que les altres on s’han trobat, de moment, tretze individus.

Es dona la circumstància que el Mas de Santa Magdalena va ser utilitzat per l’exèrcit republicà com a hospital de guerra durant la Batalla de l’Ebre. En aquest sentit, l’excavació ha permès descobrir un dipòsit amb material mèdic de l’hospital, entre el qual hi ha tubs o ampolletes de vidre.

La directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, ha declarat que “fa poc més de quinze dies es van iniciar els treballs d’obertura de la fossa i a la segona localització que donaven els testimonis orals, en aquest bancal, s’han localitzat 61 fosses, la majoria petites, no sabem si d’una o dues persones. En la més gran, que ara estem excavant, han aparegut tretze individus”.

El Mas de Santa Magdalena va acollir l’hospital de guerra entre l’agost i el setembre de l’any 1938. El Mas està ubicat molt a prop d’on hi havia el front i va funcionar com a hospital de triatge. Els metges hi operaven d’urgència els ferits més greus, la resta eren traslladats als hospitals situats lluny del front. Es dona la circumstància que alguns soldats ja hi arribaven morts i d’altres que no sobrevivien a les operacions, i els cadàvers s’enterraven en fosses als terrenys de la finca.

El Departament de Justícia no pot determinar encara fins quan s’allargaran els treballs perquè, segons Gemma Domènech, “és una feina molt laboriosa i cada cas és diferent. A la llibreta del doctor Miquel Gras hi havia 30 noms, però podien haver-hi més equips de metges amb més arxius de defuncions”. La Direcció General de Memòria Democràtica té documentades 527 fosses, i es calcula que a Catalunya hi ha unes 20.000 persones enterrades en fosses de la Guerra Civil.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.