Artur Mas busca un acord electoral amb Carles Puigdemont

El PDECat descarta el pacte amb el PNC de Marta Pascal a l'espera de proclamar la independència

Título de la imagen
Título de la imagen

Artur Mas i Carles Puigdemont

Artur Mas s’ha proposat recompondre l’espai neoconvergent amb una coalició electoral d’última hora entre el Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat) i Junts per Catalunya (JxCat). L’expresident de la Generalitat està convençut que l’independentisme neoconvergent pot tornar a guanyar les eleccions catalanes davant d’Esquerra Republicana de Catalunya i portar la nova legislatura cap a una nova confrontació amb l’Estat tornant a proclamar la independència. El lema és “ho tornarem a fer”, tal com s’ha plasmat en el consell per la república d’aquest passat cap de setmana, que s’ha reconstituït reclamant la confrontació i la “legitimitat”.

Segons expliquen fonts coneixedores de les negociacions, el PDECat ha decidit trencar tota negociació amb el Partit Nacionalista de Catalunya (PNC) i explorar totes les opcions per anar amb el partit de Carles Puigdemont. Malgrat les discretes converses, el PNC s’ha trobat que el president del PDECat, David Bonvehí, i Artur Mas estan convençuts del fet que encara hi ha temps per col·ligar-se amb JxCat, malgrat que aquesta formació ja ha fet les seves primàries amb Laura Borràs i Joan Canadell de caps de cartell electoral. Cal recordar que Àngels Chacón, cap de llista del PDECat, va ser destituïda del govern català de Quim Torra per negar-se a abandonar el seu partit i entrar a formar part de JxCat. Com Chacón, altres militants del PDECat van ser destituïts dels seus càrrecs per no fer el canvi de militància.

Malgrat tot, segons expliquen fonts coneixedores de les converses, els dirigents territorials del PDECat prefereixen menystenir el PNC, i amenacen de marxar amb Puigdemont en el cas que Bonvehí i Marta Pascal acordessin un pacte electoral. A més, afegeixen que “Mas va prometre a Puigdemont que al final JxCat i el PDECat anirien plegats”.

En tot cas, l’espai que va ocupar la històrica Convergència Democràtica de Catalunya està dividit en múltiples formacions. La més gran sembla que sigui JxCat, però el PDECat manté un fort arrelament territorial, el qual seria desitjat per Puigdemont. Mentre que el PNC assegura que anirà sol a les eleccions del Parlament del 14 de febrer, altres com Lliures (Antoni Fernández Teixidó) o Lliga Democràtica (Astrid Barrio) estan explorant altres vies i mantenen obertes converses discretes amb el PSC.

Pel que fa al trencament de les negociacions del PDECat amb el PNC, fonts coneixedores expliquen que David Bonvehí i Àngels Chacón van vetar que Marta Pascal anés a una llista electoral conjunta. Considerada una “traïdora”, des del PDECat es considera que el PNC els resta vots i no els aporta res, malgrat que asseguren des del PNC que Pascal va estar disposada a renunciar a anar a la candidatura conjunta per facilitar l’entesa.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides