La gent gran és el principal grup de risc que cal protegir de la covid

L’AMB desplega el programa Acompanya per atendre les necessitats més urgents

La gent gran, sovint afectada per la solitud i l’aïllament, requereix una atenció preferent davant la crisi sanitària de la pandèmia.

El fort impacte sanitari i econòmic de la covid-19 té resposta. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha impulsat un programa, denominat Acompanya, per crear una xarxa de distribució d’aliments i productes sanitaris i de persones per tenir cura dels col·lectius dependents i més vulnerables.

La iniciativa forma part de l’eix Xarxa de Reforç de Polítiques Socials, que constitueix, al seu torn, una de les tres branques del Pla ApropAMB. Aquest pla metropolità, aprovat el mes de juliol passat, té com a objectiu contribuir a pal·liar els efectes de la covid-19 en els municipis que conformen l’AMB, tret de Barcelona. Abasta àmbits com la modernització i la digitalització del comerç de proximitat, l’impuls dels joves que no tenen feina, el suport a les pimes o l’acompanyament a les dones perquè puguin ser emprenedores.

Segons la vicepresidenta de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, Montserrat Ballarín, “el Pla ApropAMB és una resposta eficaç a la pandèmia del coronavirus. Per l’AMB, és molt important posar el focus en temes bàsics per a la ciutadania i, especialment, en els col·lectius més afectats en els darrers mesos. Ara toca reforçar el comerç i la bretxa digital i donar suport als joves, a les dones i a la gent gran”.

Inversió de 16,6 milions Aquest pla compta amb una inversió de 16,6 milions d’euros, que es destinen als projectes que presenten els ajuntaments metropolitans. La distribució es fa tenint en compte la densitat de població de cada municipi, tot i que també es valoren la renda i l’atur.

En el cas del programa Acompanya, els projectes busquen crear i gestionar circuits de captació i distribució alimentària, abastir productes sanitaris per als col·lectius més vulnerables, recolzar de forma professional i voluntària la cura de persones dependents i amb alguna discapacitat en domicilis, entitats socials, centres de dia, etc., i incorporar personal temporal en l’àmbit de les polítiques socials.


Prioritats municipals

Els responsables d’aquest projecte consideren que un dels col·lectius que més necessiten aquests serveis són les persones grans, ja que la covid-19 les ha abocat a una situació de més vulnerabilitat.

Tot i que els ajuntaments metropolitans poden presentar les seves propostes fins al juny del 2022 (o fins que s’esgotin les partides), el director de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, Héctor Santcovsky, subratlla que, per ara, els projectes presentats dins el marc d’Acompanya demanen sobretot reforçar l’estructura dels bancs d’aliments i contractar personal per consolidar les polítiques socials dels municipis.

La institució metropolitana es fa càrrec del cent per cent de l’import dels projectes aprovats. També ofereix suport i assessorament als ajuntaments per identificar i subvenir les prioritats derivades del greu impacte sanitari, econòmic i social de la pandèmia.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides