El CEO augura una victòria independentista també en vots

El vicepresident i aspirant d'ERC a la presidència, Pere Aragonès
El vicepresident i aspirant d'ERC a la presidència, Pere Aragonès

El darrer baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) reflecteix una majoria independentista no només en escons, sinó també en vots, incloent-hi els suports que estima que pot obtenir el PDECat separat de Junts per Catalunya. En canvi, segons els resultats del mateix sondeig, coneguts aquest divendres, el 49% dels catalans s’oposa al fet que Catalunya esdevingui un Estat independent, mentre que un 43,6% votaria a favor d’aquesta opció en un referèndum.

Elaborat a partir d’una enquesta telefònica entre el 13 d’octubre i el 7 de novembre, el baròmetre del CEO sobre estimació de vot atorga un 50,4% dels suports a l’independentisme -48,4% sense comptar els vots del PDECat-, una pujada de més de tres punts amb relació al 47,6% de les eleccions del desembre del 2017. Segons aquesta estimació, ERC passaria de 32 a 36-37 diputats (24,4% dels vots) i obtindria una victòria còmoda, mentre que JxCat baixaria de 34 representants a 28-30 (18,7% dels vots). La CUP tornaria a ser el més petit dels partits independentistes amb la presència assegurada al Parament, pujant de 4 a 6-8 diputats.

El PSC, per la seva part, recuperaria el paper de principal partit de l’oposició -sempre que ERC consumés la intenció de tornar a pactar JxCat que ha expressat-, ja que pujaria dels 17 als 22-23 diputats. Ciutadans, guanyador de la contesa del 2017 i actualmente la principal força de l’oposició amb 36 escons, n’obtindria un terç: 13 o 14. Tant el PP -8 o 9 escons- com En Comú Podem -de 7 a 9- obtindrien una representació semblant a la que estima el CEO per a Vox, que s’estrenaria a la cambra catalana amb 7-8 diputats.

No obstant això, la diferència entre els catalans contraris i favorables a la secessió, que era de 0,8 punts a favor dels contraris aquest mes d’octubre, també segons un sondeig del CEO, s’amplia a gairebé 5,5 punts en aquest darrer baròmetre: ara un 49% hi està en contra i un 43,6, a favor.

D’altra banda, el CEO reflecteix que l’anomenat dret a decidir dels catalans sobre el seu futur en un referèndum rep un ampli suport del 77,6%, també entre els votants del PSC (61%) i dels comuns (89,2%), i que aplega, fins i tot, un 39,1% dels electors de Cs.

El model territorial amb més partidaris és l’Estat independent (34,9%), però, com en anteriors sondeigs, les opcions que no impliquen la secessió sumen més suports. Principalment, es declaren favorables de la CCAA un 28% dels enquestats i de l’Estat dins una Espanya federal, un 22,6%.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides