El CEO augura una victòria independentista també en vots

El vicepresident i aspirant d'ERC a la presidència, Pere Aragonès
El vicepresident i aspirant d'ERC a la presidència, Pere Aragonès

El darrer baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) reflecteix una majoria independentista no només en escons, sinó també en vots, incloent-hi els suports que estima que pot obtenir el PDECat separat de Junts per Catalunya. En canvi, segons els resultats del mateix sondeig, coneguts aquest divendres, el 49% dels catalans s’oposa al fet que Catalunya esdevingui un Estat independent, mentre que un 43,6% votaria a favor d’aquesta opció en un referèndum.

Elaborat a partir d’una enquesta telefònica entre el 13 d’octubre i el 7 de novembre, el baròmetre del CEO sobre estimació de vot atorga un 50,4% dels suports a l’independentisme -48,4% sense comptar els vots del PDECat-, una pujada de més de tres punts amb relació al 47,6% de les eleccions del desembre del 2017. Segons aquesta estimació, ERC passaria de 32 a 36-37 diputats (24,4% dels vots) i obtindria una victòria còmoda, mentre que JxCat baixaria de 34 representants a 28-30 (18,7% dels vots). La CUP tornaria a ser el més petit dels partits independentistes amb la presència assegurada al Parament, pujant de 4 a 6-8 diputats.

El PSC, per la seva part, recuperaria el paper de principal partit de l’oposició -sempre que ERC consumés la intenció de tornar a pactar JxCat que ha expressat-, ja que pujaria dels 17 als 22-23 diputats. Ciutadans, guanyador de la contesa del 2017 i actualmente la principal força de l’oposició amb 36 escons, n’obtindria un terç: 13 o 14. Tant el PP -8 o 9 escons- com En Comú Podem -de 7 a 9- obtindrien una representació semblant a la que estima el CEO per a Vox, que s’estrenaria a la cambra catalana amb 7-8 diputats.

No obstant això, la diferència entre els catalans contraris i favorables a la secessió, que era de 0,8 punts a favor dels contraris aquest mes d’octubre, també segons un sondeig del CEO, s’amplia a gairebé 5,5 punts en aquest darrer baròmetre: ara un 49% hi està en contra i un 43,6, a favor.

D’altra banda, el CEO reflecteix que l’anomenat dret a decidir dels catalans sobre el seu futur en un referèndum rep un ampli suport del 77,6%, també entre els votants del PSC (61%) i dels comuns (89,2%), i que aplega, fins i tot, un 39,1% dels electors de Cs.

El model territorial amb més partidaris és l’Estat independent (34,9%), però, com en anteriors sondeigs, les opcions que no impliquen la secessió sumen més suports. Principalment, es declaren favorables de la CCAA un 28% dels enquestats i de l’Estat dins una Espanya federal, un 22,6%.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.