El govern català s’apunta al testatge massiu

Budó preveu que aquesta setmana enllestiran un nou mecanisme per ajudar als autònoms i no aclareix res sobre les destitucions decidides per El Homrani
La consellera Meritxell Budó
La consellera Meritxell Budó

La consellera de la Presidència i portaveu del govern de la Generalitat, Meritxell Budó, ha anunciat aquest dimarts que l'executiu català està preparant un pla per "testar massivament la població", una iniciativa com la de la Comunitat de Madrid, que ha recomanat insistentment l'exassessor de l'expresident Quim Torra, l'infectòleg Oriol Mitjà, com a essencial en una estratègia contra la Covid-19 per a Catalunya.

Budó ha explicat que la Generalitat ha comprat 8 milions de tests, que han d'establir prioritats en funció dels terminis d'arribada i que l'organització és "complexa", en resposta a una pregunta sobre la intenció del govern de la Comunitat de Madrid de testar tota la seva població abans de Nadal, de franc i mitjançant tests ràpids d'antígens a les farmàcies.

La consellera i portaveu ha indicat que el govern català aplicarà a partir del dia 23 una "flexibilització" d'algunes mesures restrictives, la qual cosa assegura que no es tracta d'una desescalada. Ha avançat que tindran en compte el "binomi" del sector sanitari i els sectors econòmics, als qual volen tranquil·litzar plantejant-los mesures que, segons ha dit, no s'han decidit encara. Pel que fa a les diferències evidenciades entre els consellers d'ERC i JxCat sobre la suavització de les restriccions, Budó ha negat que hi hagi una negociació entre sectors del govern, sinó "treball conjunt".

Pel que fa a les destitucions del secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i del secretari d'Afers Socials, Budó no ha aclarit cap motiu i s'ha remès a les explicacions que doni el conseller Chakir el Homrani. Segons ha explicat la portaveu, a la reunió del govern "no sol ser pràctica habitual" explicar els motius d'un relleu en un Departament i El Homrani no ho ha fet, i s'ha limitat a donar compte dels canvis. "Si un conseller creu que ha de fer canvis, el govern hi està d'acord, i això és el que ha passat", ha resumit Budó, que ha afirmat que cada departament es "sobirà".

D'altra banda, s'ha mostrat "segura" que el govern de la Generalitat enllestirà aquesta setmana un nou mecanisme per ajudar els autònoms, després dels problemes d'accés al web amb què aquests treballadors havien de poder sol·licitar la setmana passada fons de la dotació de 20 milions oferta pel govern català. La consellera de la Presidència ha explicat que treballen per facilitar un "mecanisme àgil" que ofereixi als interessats una altra "manera d'accedir" a "una altra quantitat", i que preveu que aquesta setmana la comunicaran tant l'import com la manera.

Pel que fa a una eventual fusió del BBVA i el Banc Sabadell, ha respost que "amb molta probabilitat" s'han tornat a assabentar de la notícia per la premsa, com va passar amb la fusió de CaixaBank i Bankia, i que no n'han parlat a la reunió del govern d'aquest dimarts.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.