La Guàrdia Urbana s’emprenya amb Colau per contractar seguretat privada per fer feines policials

L'ajuntament es gasta 1 milió d'euros per vigilar els carrers que es tanquen al trànsit els caps de setmana per la Covid-19
Guàrdia Urbana de Barcelona

Les relacions entre l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la Guàrdia Urbana (GUB) mai han estat del tot cordials, però el darrer contracte adjudicat per l'Ajuntament a una empresa de seguretat privada, Brothers Control SL, per tal de vigilar les zones tancades al trànsit durant la desescalada del confinament pel coronavirus, i fins al mes de juliol, han acabat per enrarir l'ambient.

Segons la Central Sindical Independent de Funcionaris, CSIF, és una usurpació de poders a la Guàrdia Urbana, tal com afirma el seu portaveu Eugeni Zambrano, "Colau està privatitzant la seguretat pública contractant una empresa mentre té els funcionaris de la GUB amb els efectius sota mínims. Han retorçat la llei de seguretat urbana per poder contractar aquesta empresa i fan passar per legal una situació on una empresa privada no pot actuar".

El contracte a Brothers Control SL, per gairebé 1 milió d'euros per dos mesos, que ja apareix adjudicat al perfil del contractant de la web de l'Ajuntament, afirma textualment que l'empresa s'encarregarà dels "serveis auxiliars de suport per a talls de trànsit en caps de setmana i festius en algunes vies de la ciutat de Barcelona, per tal de garantir la salut pública de la ciutadania en la fase de desconfinament de la COVID 19 cap a la normalitat, mitjançant procediment d'emergència".

L'article 135, als seus apartats B i F, de la Carta Municipal de la ciutat de Barcelona recull que és la Guàrdia Urbana qui té la potestat d'ordenar i dirigir la mobilitat i l'ús de la via pública a banda de vigilar els espais públics i el manteniment de l'ordre quan sigui requerida. Les empreses de seguretat privada, tal com explica Eugenio Zambrano, "no poden ni regular el trànsit ni fer cap mena d'acció de seguretat ciutadana. Ni estan preparades, ni tenen el principi d'autoritat i veracitat que té la GUB ". Pel CSIF el principal problema és que "l'equip d'Ada Colau no té un projecte ni un model policial per a la ciutat".

El tancament de carrers tan emblemàtics com Gran de Gràcia, Via Laietana, l'Avinguda Litoral o Creu Coberta-Sants, durant els caps de setmana fins al mes de juliol per esponjar el teixit urbà i permetre passejar per la ciutat es controlarà amb els denominats "auxiliars de tall", que de 9 a 21 hores s'encarregaran de vigilar els accessos per 72 euros el dia. La Guàrdia Urbana molt molesta per aquest menystenint de les seves funcions argumenta, segons explica Zambrano, que "la seguretat privada atén a criteris empresarials i mai funcionarà amb la independència d'un funcionari tal com ens dota la llei".

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides