Tancar els barcelonins a la regió sanitària 1 és il·legal

El confinament dins els límits del terme municipal de la ciutat imposat per Quim Torra no té cap base jurídica
Gent passejant amb mascareta

La impossibilitat dels barcelonins de sortir dels límits de la ciutat en la Fase 1 de la desescalada del confinament aplicat durant l’estat d’alarma per la pandèmia del coronavirus és il·legal. Així ho consideren experts juristes consultats per EL TRIANGLE. El president de la Generalitat, Quim Torra, va exigir que les unitats territorials per organitzar la desescalada fossin les regions sanitàries i no les províncies com proposava el govern espanyol.

L’executiu central de Pedro Sánchez va cedir a les pretensions del govern català, la qual cosa ha acabat comportant que els ciutadans de Barcelona quedin tancats dins els límits geogràfics de la capital en entrar en la fase 1 de la desescalda perquè, segons el departament de Salut, formen una regió sanitària pròpia, la 1.

Els juristes consultats consideren, però, que la divisió de l’Àrea Metropolitana de Barcelona en tres regions sanitàries no ha estat publicada a cap diari oficial i que, per tant, continua vigent la divisió aprovada pel govern català el 2013, que determinava que aquesta àrea conformava una única regió i no tres com pretén el govern de la Generalitat.

En una resolució del 20 d’octubre de 2017, el Servei Català de la Salut es refereix a tres àmbits sanitaris territorials: Barcelona Ciutat, Barcelona Nord i Barcelona Sud. Barcelona Nord inclou el Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Occidental Est, el Vallès Occidental Oest i el Vallès Oriental, mentre que Barcelona Sud inclou l’Alt Penedès-Garraf, el Baix Llobregat Centre-Litoral i Nord i l’Hospitalet de Llobregat.

En aquesta resolució es proposa que aquests tres àmbits es converteixin en tres regions sanitàries diferenciades “un cop s’aprovi” la modificació del decret vigent, de 3 de gener de 2013, de delimitacions de sectors sanitaris i regions. Però el DOGC no ha publicat cap decret que el modifiqui.

Afirmen aquests experts que, per tant, no té cap fonament jurídic la discussió plantejada per la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona. Consideren que la regió sanitària de Barcelona segueix sent una sola i inclou els pretesos tres àmbits metropolitans -Barcelona ciutat, Barcelona Nord i Barcelona Sud- i entenen que els barcelonins i barcelonines poden moure’s sense limitacions pel territori emmarcat per les regions sanitàries 1, 2 i 3.

Més de trenta alcaldes socialistes de poblacions afectades per aquest confinament sense justificació jurídica van enviar dissabte una carta al president de la Generalitat perquè faci marxa enrere i permeti la mobilitat ciutadana entre els seus municipis i Barcelona. Entre aquests alcaldes hi ha els de Cornellà, l’Hospitalet, Santa Coloma de Gramenet i Sabadell.

La prohibició de sortir de les regions sanitàries, tal i com l’imposa el govern català, fa que ciutadans de Barcelona i l’Hospitalet, per exemple, no puguin creuar el carrer que els separa o comprar a un comerç que és a pocs metres del seu domicili.

 

(Visited 130 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari