Torra encara no ha creat la comissió per a la reconstrucció post Covid-19

El president català es va comprometre a buscar un gran acord de país el passat 24 d'abril
Torra al Parlament

El president de la Generalitat, Quim Torra, encara no s'ha dirigit als grups polítics ni als agents socials ni a les entitats per crear la mesa que ha de treballar per a la reconstrucció de Catalunya després de la crisi provocada per la Covid-19.

Va ser el mateix Torra qui en el ple del Parlament del 24 d'abril va proposar aquest acord que va ser ratificat pel vicepresident, Pere Aragonès. Ambdós van demanar l'esforç de les forces polítiques, la qual cosa va ser ben rebuda per Ciutadans, el PSC i Comú-Podem. Tant Torra com Aragonès van considerar que calia un ampli consens polític, econòmic i social.

Al Congrés dels Diputats ja s'ha creat aquesta comissió, que està presidida per Patxi López, i que dijous 14 de maig comença els seus treballs. A la Comunitat Valenciana també ja s'ha format una comissió, com a Andalusia, per exemple.

En canvi, malgrat les presses de Torra del passat 24 d'abril, a hores d'ara no hi ha res en ferm. Davant la paràlisi governamental, Ciutadans ha registrat al Parlament la sol·licitud per a fer un ple monogràfic. Així mateix, tant el PSC com Comú-Podem ja han presentat en públic les seves propostes inicials, que han estat lliurades per escrit a Presidència de la Generalitat. De moment, ni socialistes ni comuns han rebut resposta.
Això sí, el Govern de la Generalitat ha aprovat que el Centre d'Estudis Contemporanis analitzi amb l'impacte de la Covid-19 en clau internacional. Seran sis debats per internet que començaran el 14 de maig i encara es desconeix la seva finalització.

Els experts seleccionats són Oriol Aspach (director d'estudis de Caixabank), Sara de la Rica (directora de la Fundació Iseak), Judit Vall (professora d'Economia de la UB), Matilde Mas (catedràtica de la Universitat de València), Teresa García-Milà (catedràtica de la UPF), Núria Mas (directora del departament d'economia d'IESE), Josep M. Antó (investigador a ISGlobal), Jordi Serra (Institut de Recerca de la Biodiversitat) i Marta Guadalupe Rivera (catedràtica d'Agroecologia de la Universitat de Vic).

Malgrat que ni Torra ni Aragonès s'han posat en contacte ni amb els grups parlamentaris ni amb agents socials, el president de la Generalitat va demanar al president del govern central, Pedro Sánchez, que prengués mesures com un pla de salvament de l'economia que augmenti el dèficit i protegeixi al màxim els treballadors.

A més, va exigir que s'implementi ja la Renda Bàsica Universal, així com una moratòria en el pagament d'impostos a les empreses. Finalment, va demanar que les normes siguin clares perquè no afavoreixin els lobbys.

El president Torra, en la seva comunicació a les xarxes socials va tenir un lapsus entre la Renda Bàsica Universal amb la Renda Garantida de Ciutadania. Aquesta última va ser aprovada pel Parlament de Catalunya fa tres anys, però ni l'anterior govern de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras ni l'actual de Quim Torra i Pere Aragonès l'han portat a la pràctica.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides