La Generalitat reclama a Madrid respostes i “confinar els catalans”

Budó, Buch i Vergés qüestionen la intervenció del material sanitari i assenyalen mancances de les mesures de l'estat d'alarma i del paquet anunciat per Sánchez
Budó, Buch i Vergés, durant la compareixença de premsa
Budó, Buch i Vergés, durant la compareixença de premsa

Els consellers del govern català Merixell Budó, Miquel Buch i Alba Vergés han comparegut aquest dimecres en una roda de premsa conjunta on s'han mostrat crítics amb l'actuació del govern espanyol amb relació a Catalunya durant la crisi del coronavirus.

La titular de la Presidència i portaveu, Meritxell Budó, ha associat la superació de la crisi al fet de restar "aïllats", opció que considera la mesura efectiva, i ha expressat preocupació per la intercepció de material sanitari destinat a hospitals catalans per part dels cossos policials espanyols.

Posteriorment, ha aclarit que no posa en dubte el repartiment que en fa el govern espanyol -explicat hores abans pel coordinador d'Emergències Sanitàries, Fernando Simón– sinó que demanen informació per saber on va el material. Ha insistit, això sí, en la línia de la carta remesa pel president català, Quim Torra, al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre la necessitat de garantir el proveïment dels centres mèdics catalans.

Sobre la mateixa qüestió, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha indicat que es fan ressò de les incidències que els comuniquen hospitals i empreses, i ha manifestat que "no entenem que es puguin aturar comandes compromeses amb empreses". Vergés ha carregat contra la centralització de la resposta espanyola al coronavirus, adduint que "has de deixar treballar" als centres sanitaris.

Budó ha remarcat que no han rebut cap resposta relativa al material per part del govern espanyol, el mateix que ha destacat el conseller d'Interior, Miquel Buch, sobre la proposta de "confinar els catalans". Ha aclarit que ja no plantegen "el confinament perimetral" del territori català, una mesura que indica que "forma part del passat", sinó el confinament de la ciutadania catalana i l'aixecament el confinament a la conca d'Òdena.

El conseller d'Interior ha emfatitzat que fa 43 hores que van remetre la proposta al "gobierno dels Estado" (en castellà) i que segueixen sense poder confinar la població perquè l'executi central no els ho permet. Vergés, preguntada per si li consta que la mena del confinament que demanen compta amb el consens científic a Espanya, ha respost que té el consens dels experts consultats per la Generalitat.

D'altra banda, Buch ha suggerit que els catalans estan usant en excés el telèfon d'emergències 112 quan ha informat que la meitat de les trucades que rep aquest servei són sobre el coronavirus, i ha recordat que no és un telèfon per resoldre consultes mèdiques. També ha manifestat el seu rebuig al desplegament de l'Exèrcit per ajudar els sense sostre: "A Catalunya, no ens cal".

Buch ha culpat el reial decret que declara l'estat d'alerta de generar confusió, i Budó ha remarcat que una mesura adoptada pel govern català per ajudar als llogaters d'habitatge de titularitat pública mitjançant una moratòria compensa el que considera una mancança del paquet de mesures anunciat aquest dimarts pel govern d'Espanya.

Tot i que ha valorat positivament la mobilització de recursos anunciada per Sánchez, que assegura que el govern català està estudiant, la consellera de la Presidència també s'ha fet ressò de la crítica de la Federación Nacional de Asociaciones de Trabajadores Autónomos contra paquet de mesures.

Vergés, per la seva part, ha anunciat que el departament de Salut ha llançat una aplicació de mòbil per detectar casos de Covid-19 mitjançant la identificació de la simptomatologia i la classificació i el seguiment dels usuaris.

Pel que fa a l'aprovació dels pressupostos, Budó ha demanat a Ciutadans que no els impugni al Consell de Garanties Estatutàries.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides