La crisi del coronavirus tapa el retorn de la tos ferina, el xarampió i la turberculosi

Algunes malalties que es consideraven controlades tornen a ser habituals a Europa
Itàlia està en alerta màxima pel coronavirus

L'aparició dels primers casos mortals de malalts de coronavirus a Europa ha disparat les alarmes de les autoritats sanitaries europees, i fa que quan parlem de tos ferina, tuberculosi o xarampió ens vinguin imatges d’un passat en blanc i negre. Però lamentablement aquestes malaties estan més d’actualitat que mai.

El recent cas de tuberculosi pulmonar detectat al col·legi La Salle Barceloneta va fer disparar les alarmes entre els pares, però la veritat és que durant el 2018, segons les dades facilitades per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, es van registrar 256 casos de tuberculosi, fet que suposa una incidència de 15,8 casos per cada 100.000 habitants. Les xifres són lleugerament inferiors a les de l’any anterior, que se’n van detectar 267 casos. Barcelona no és un cas aïllat, ja que la tuberculosi és habitual a tot Europ9a. 

Una altra de les ma­lalties que també tornen és el xarampió, un cas encara més flagrant perquè existeix la vacuna. Anna Vilella, doctora de l’Hospital Clíni, afirma que “l’any passat les xifres del xarampió van augmentar un 200% a Europa, i és altament contagiós. Si el coronavirus contagia entre 1 i 2 persones, el xarampió en contagia 18”. Vilella afegeix que “en part és per la baixada de cobertures vacunals, que per exemple a França i a Itàlia han baixat molt. Em fa enfadar que disposant d’una vacuna que és eficaç i que prevé una malaltia, encara hi hagi nens que es morin de xarampió”. 

Des del 2001 s’ha quadruplicat el nombre de nens que, tenint-ne l’oportunitat, no són vacunats, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). El rebuig d’alguns pares i la globalització, amb els moviments migratoris, fan que tornin malalties infeccioses que es pensaven controlades, com el xarampió, la tos ferina i les galteres, que tenen una incidència important entre els adults.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides