El Tsunami s’evapora

Activistes investigats se senten "desemparats" pels responsables d'una campanya de protestes que va emmudir a Twitter fa un mes
Activistes de Tsunami, el dia del Barça-Madrid
Activistes de Tsunami, el dia del Barça-Madrid

Tsunami Democràtic, la campanya de mobilització independentista sorgida el 2019 sense promotors identificats, no només ha deixat de comunicar-se aquest mes de gener via Twitter (amb l'excepció d'un retuit a Alerta Solidària), sinó que ha decebut independentistes que, seguint les seves instruccions, van ser denunciats després d'haver dut a terme accions de protesta.

El diari digital Vilaweb, favorable a la causa independentista, recull els testimonis d'alguns activistes en aquesta situació. Una d'aquestes persones, Ylènia Morros, assegura que no es presentarà a declarar i es mostra decebuda per Tsunami.

"En el moment que convoquen, penses que tindràs el seu suport fins al final. I a nosaltres no ens han dit res. Ni a nosaltres ni a ningú després de l'acció del Camp Nou. Suposo que, si al final hi ha multes, donaran la cara, però de moment ens sentim desemparats", hi explica.

En un dels seus darrers tuits, Tsunami va afirmar que donaria "suport econòmic i tècnic a les persones denunciades o sancionades per les accions que ha convocat. També a les que declaren als jutjats de Girona pel tall de l'AP7". Els advocats del col·lectiu Alerta Solidària coordinen la defensa de molts encausats per haver participat en protestes del procés, publica el mateix digital.

"M'agradaria que ens tornessin a convocar, però entenc que hagin desaparegut. Suposo que volen evitar que els enxampin. Aquesta és una prioritat", disculpa als responsables un altre independentista mobilitzat per Tsunami.

Aquesta iniciativa va admetre que la seva acció al partit entre el FC Barcelona i el Real Madrid no havia reeixit. L'endemà de les darreres eleccions generals tampoc s'havia assolit l'expectativa d'organitzar un "11-S de tres dies" fins al dia 14.

Sorgit el setembre del 2019 com una iniciativa de desobediència civil no violenta que pretenia orquestrar la protesta independentista contra la sentència condemnatòria dictada pel Tribunal Suprem contra els dirigents del procés, Tsunami va rebre el suport dels polítics i les entitats independentistes de seguida que es va difondre per primer cop a Twitter.

En el seu manifest de presentació, a diferència dels CDR, exculpava els dirigents del procés de la frustració dels partidaris de la independència. Finalment, va fer-se ressò de la petició de diàleg adreçada pel govern català al govern espanyol, impulsant el lema "Spain, sit and talk".

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va assegurar que les autoritats espanyoles esbrinarien qui mou els fils de Tsunami. Els Mossos d'Esquadra van multar 84 cotxes pel bloqueig de la frontera amb França organitzat per Tsunami el passat novembre. A més, 283 persones van ser identificades per dos talls a l'AP-7 i es van practicar 18 detencions. Alerta Solidària xifra en més de 200 les persones citades a declarar per aquells talls.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides