El 75% de les espècies d’interès comunitari a Catalunya tenen un estat de conservació desfavorable

El departament de Territori i Sostenibilitat reconeix que la flora i la fauna també estan en situació precària en el 58% dels hàbitats
Contaminació ambiental

El 75% de les espècies i el 58% dels hàbitats d’interès comunitari presenten un estat de conservació desfavorable a Catalunya, segons un estudi impulsat pel departament de Territori i Sostenibilitat a partir de la directiva europea Hàbitats i que analitza la seva evolució entre els anys 2013 i 2018. De fet, només el 12% de les espècies estan en una situació favorable ja que d’un 13% d'elles no s’ha aconseguit disposar de dades fiables. Pel que fa als hàbitats també hi ha un 18% dels que no se n’ha obtingut dades suficients per valorar la seva qualitat. Per tant, només es pot considerar que estan en condicions favorales un 24%.

Per establir l’estat de conservació d’una espècie s’utilitza una metodologia europea estàndard que valora les garanties de cada una d’elles de mantenir-se en un territori a llarg termini. Aquest mètode estudia la magnitud de la població, la dimensió de l’àrea en la qual es distribueix, les condicions perquè es pugui desenvolupar en un hàbitat determinat i el balanç entre les amenaces existents i les accions que es poden emprendre per revertir-les.

Pel que fa als hàbitats la qualitat del seu estat de conservació es mesura a partir de l’àrea de distribució, la superfície, l’estructura i la perspectiva de futur. Menys de la meitat dels hàbitats amb biodiversitat d’interès comunitari tenen la superfície adequada per garantir la seva viabilitat. Els que pateixen un risc més gran de desaparèixer són els de la costa del Delta de l’Ebre, els boscos de ribera i les lleres de molts rius.

Pel que fa a les aus, des del 2007 ha disminuït l’àrea de distribució d’almenys un 30% de les espècies que es reprodueixen a Catalunya. També des d’aquell any s’han reduït un 36% les aus que hivernen al nostre territori. La flora, els peixos, els mamífers i els rèptils són els grups que es troben en un pitjor estat de conservació. Els resultats d’aquesta avaluació a Catalunya són similars als obtinguts per la majoria d’estats i regions europees i posen de manifest dèficits de gestió i finançament dels espais de biodiversitat que haurien d’estar protegits.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.