El govern de Torra duplica les subvencions als diaris andorrans

Les empreses editores d'El Periòdic, Diari d'Andorra, l'agència ANA i Ara.ad reben gairebé 100.000 euros del departament de la Presidència
La reunión del gobierno Torra de esta semana
La reunión del gobierno Torra de esta semana

La situació és del tot anòmala, però s'ha tornat a repetir enguany. Un govern estranger, en aquest cas la Generalitat de Catalunya, es dedica a finançar mitjans de comunicació d'un altre país, en aquest cas el Principat d'Andorra. No per la via de la publicitat, que sempre seria més justificable, sinó amb subvencions en vena que surten dels pressupostos de Presidència del govern català i van directes a les empreses editores d'El Periòdic d'Andorra, Diari d'Andorra, Ara.ad i Agència de Notícies Andorrana (ANA). En total, gairebé 100.000 euros.

El cas és molt greu i afecta la sobirania d'Andorra. El sector dels mitjans de comunicació té la consideració d'estratègic al país dels Pirineus i resulta de tot irregular que un govern estranger, com és la Generalitat de Catalunya, es dediqui a finançar empreses periodístiques andorranes, encara que sigui amb l'excusa de la protecció i promoció de la llengua catalana.

Tres empreses beneficiades
El departament de la Presidència de la Generalitat acaba de fer pública la resolució de les subvencions atorgades a empreses privades que editen diaris digitals en català o en aranès. En aquest document es detallen les 133 publicacions que han estat beneficiàries de les ajudes del govern que presideix Quim Torra i entre les quals figuren tres empreses mediàtiques amb seu social i fiscal a Andorra:

· Andorrana de Publicacions SA, editora d'El Periòdic d'Andorra, a qui la Generalitat finança amb 23.293 euros
· Premsa Andorrana SA, editora del Diari d'Andorra, amb una subvenció de 30.260 euros
· L'empresa andorrana Agència de Notícies i Informació SA suca per partida doble: per l'edició del diari digital Ara.ad (19.435 euros) i per l'agència ANA (19.100 euros)

Més diners que l'any passat
Aquestes subvencions signifiquen un augment de gairebé el 100% en relació amb les que va atorgar l'any passat la Generalitat de Catalunya a un grapat de mitjans de comunicació andorrans. D'un cantó, s'amplia la relació de beneficiaris amb El Periòdic d'Andorra, que fins ara no hi figurava. D'altra banda, el Diari d'Andorra ha passat dels 21.738 euros de l'any 2018 als 30.260 d'enguany. Ara.ad ha passat dels 16.827 euros de l'any 2018 als 19.435 d'enguany i l'ANA, de 16.447 euros (2018) a 19.100 euros (2019).

Ateses la delicada situació institucional de Catalunya i les conflictives relacions de la Generalitat del president Quim Torra amb l'Estat espanyol, les subvencions del govern català als mitjans de comunicació andorrans no són una actuació política neutral i depassen la pretesa justificació lingüística i cultural. A més, aquestes subvencions s'atorguen prèvia petició de les empreses periodístiques i després d'un concurs que, des de fa anys, està envoltat de polèmica pels criteris discrecionals que aplica Presidència de la Generalitat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides