Màfies d’arreu del món operen a Catalunya

Pakistanesos, dominicans, marroquins, senegalesos, romanesos i xinesos es divideixen el territori
Detenció d'un membre d'una de les bandes de delinqüents de Barcelona

La baralla a matxet i catana pel centre de Badalona, que es va saldar amb un mort i dos ferits greus, ha tornat a posar el fenonem de les bandes al mapa de la ciutat. Pakistanesos, dominicans, marroquins, senegalesos, romanesos, xinesos… una ONU de nacionalitats que s’han dividit el territori català en parcel·les que es disputen amb violència.

La desarticulació de les bandes dominicanes per part dels Mossos a la zona de Ciutat Vella va deixar el camp obert perquè s’hi instal·lessin els pakistanesos, que es dediquen al tràfic de drogues i són en part responsables del repunt de l’heroïna a la ciutat. El districte de Ciutat Vella també és un territori on les màfies de tràfic de dones s’han fet fortes.

Dividides entre romanesos i senegalesos, aquestes màfies controlen la prostitució de dones de l’Est i de noies de la zona subsahariana, i són freqüents les baralles per controlar els carrers. La màfia romanesa també té el monopoli de la mendicitat a Barcelona. Clans sencers es dediquen a pidolar pels carrers, i molts d’ells van acompanyats de gossos drogats i apallissats per inspirar més compassió. Un fet que han denunciat diverses associacions animalistes. Els furts també són una de les seves especialitats, i aquí topen amb els marroquins, la Txarmile, que tenen en el tràfic d’haixix i els robatoris el seu modus vivendi.

La màfia xinesa, especialment la Bang de Fujian, una de les províncies xineses, tal com ens apunta l’inspector Moisés Fernández, de la UCRIF, està especialitzada en el tràfic de dones, la prostitució, el joc i, cada vegada més, en el tràfic de drogues, amb explotacions de marihuana. Instal·lats en pisos-bordell  escampats per l’Eixample, van ser recentment objecte d’una operació policial que va escapçar una de les bandes, amb la detenció de 39 persones i la identificació de 41 víctimes. Però això només és la punta de l’iceberg.

Des de l’Est, i sense un barri o un lloc en concret, les màfies de georgians, serbis i albanokosovars s’han especialitzat en robatoris de cotxes d’alta gamma i xalets. El seu àmbit d’actuació preferencial és la Costa Brava. Crida l’atenció que els sicaris més letals i eficients siguin exmilitars de les repúbliques de l’Est.

Els dominicans de Trinitarios, Blood 901, Vatos Locos o Base 6 s’estenen per l’àrea metropolitana i la seva actuació és de dominació del territori i el control del tràfic de drogues. Les baralles entre aquestes bandes, per extorsions i segrestos, comencen a ser moneda corrent. Els equatorians, sota el sobrenom de Caballeros Negros, tornen als carrers i han començat una guerra civil amb la resta de bandes. Els carrers no són l’objectiu principal, sinó els llocs d’oci, com ara les discoteques llatines, molt abundants a l’àrea metropolitana, que són l’epicentre del tripijoc de drogues i el lloc ideal de captació de nous membres.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides