Quins cervells del procés s’han ‘divorciat’?

Agustí Colomines
Agustí Colomines

L'expresident de la Generalitat i exlíder de Convergència Artur Mas i l'historiador i ideòleg del procés Agustí Colomines, que va dirigir la fundació CatDem, lligada precisament a Convergència i, com el partit, investigada en el cas del 3%.

Ja se sabia que Colomines és més afí a la visió política del successor de Mas, Carles Puigdemont, el qual va situar-lo com a director de l'Escola d'Administració Pública de la Generalitat durant el seu mandat. Però, ara, un article que l'historiador ha publicat a El Nacional, carregat de retrets, evidencia una considerable distància a partir de l'actuació dels Mossos d'Esquadra durant els darrers dies.

D'entrada, Colomines esgrimeix la ironia contra l'expresident: "Al meu nebot van obrir-li el cap, porta nou punts de sutura, van vexar-lo, van apallissar-lo. En fi, la cosa més normal del món, segons va dir l'expresident Mas al FAQS, perquè els policies no són monjos".

Seguidament, qüestiona Mas com a polític i descarrega una bateria de retrets, entre els quals destaca el que considera una deslleialtat envers els que, segons el columnista, van ajudar l'exlíder convergent a pagar les multes imposades contra ell per l'organització del 9N: "El mal d'un polític és no saber escoltar la veu de la gent. I Mas s'ha equivocat sempre. Un home a qui la gent, incloent-hi aquests joves maltractats, ha pagat totes les multes per mera solidaritat, per camaraderia, hauria de tenir més empatia pels joves independentistes que aquests dies han estat massacrats per la policia".

"Els joves independentistes no són delinqüents, senyor Mas; són patriotes que s'encaren a la injustícia", remata Colomines sobre unes declaracions que no li toquen de prop pel seu antic vincle amb Mas, sinó perquè el seu nebot Francesc Colomines va ser un dels detinguts durant les nits d'aldarulls de la setmana passada i es troba en presó provisional.

Colomines, que va assegurar en el marc del procés que "estem en guerra", afirma que el "coratge" del seu nebot i "el de tants altres joves que, com ell, defensen el dret a reclamar de veritat la independència i no pas viure de reclamar-la, pot destrossar-los la vida". Amb aquest "-los" es refereix a "grups polítics" als quals "he fet costat" i, segons explica, no els agrada "gens" el seu "atreviment", la qual cosa té "conseqüències petites, intranscendents, si voleu, que passen per la marginació, les desqualificacions o el «no t'equivoquis d'enemic», escrit com una amenaça", assegura.

"Al meu nebot no el desencoratjaré, l'abraçaré quan pugui i me'n sentiré orgullós. Ara es tracta de buscar imatges que provin que les acusacions policials són una pura invenció", afegeix. El vídeo més llarg sobre la detenció, això sí, mostra Francesc Colomines participant amb un grup de joves en el llançament d'objectes a agents policials. No es veu que el nebot del columnista en llenci, sinó que és enxampat i colpejat després d'avançar portant un parapet -aparentment, rere un para-sol-, envoltat de nois que apedreguen els agents.

Pel que fa a Mas, la darrera fiblada que Colomines li dedica evoca les circumstàncies de la renúncia de l'expresident a la reelecció, la seva sortida de la primera fila política el gener del 2016, quan de mala gana va fer el seu famós "pas al costat" i la CUP va celebrar-ho dient que l'havia enviat "a la paperera de la història". Colomines esgrimeix la famosa expressió quan manifesta que "cal que reclamem als polítics que facin la seva feina. Qui no estigui a l'altura del moment, acabarà, aquesta vegada sí, a la «paperera de la història»”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides