Marea Blanca Catalunya exigeix un model sanitari allunyat de grups de pressió

L'entitat es pronuncia sobre l'alerta que va llançar Madrid a la Generalitat per controlar la despesa sanitària
Sanitat pública

La Marea Blanca de Catalunya ha exigit un canvi de model sanitari, pròxim a les necessitats dels ciutadans i allunyat dels interessos dels grups de pressió privatitzadors de la sanitat. En un comunicat, aquesta entitat es pronuncia sobre l'alerta que va llançar el Govern a l'executiu català la setmana passada perquè controlés la despesa sanitària i farmacèutica, que s'ha disparat més enllà del límit permès per controlar el dèficit.

Així, recorda que la despesa sanitària pública a Catalunya va passar del 5,6% del PIB l'any 2011 al 5,3% l'any 2016, quan en el conjunt de l'estat està a un punt per sobre (6,4 al 2016). I totes estan per sota de la mitjana de l'OCDE, UE i UE-15.

En aquest sentit, la Marea Blanca ha demanat un "finançament igualitari amb les altres comunitats per part del Govern i millores en la gestió sanitària del Govern".

Entre aquestes millores, proposa com a prioritàries la gestió directa de centres i prestació de serveis que fan ara empreses privades; reducció de la despesa farmacèutica d'acord amb sistemes de compra i revisió de la llista de productes finançats; racionalització dels serveis terciaris i potenciar els serveis d'atenció primària.

També propugna la revisió de la xarxa hospitalària, adequant-la a criteris de necessitats territorials i d'eficiència.

La Marea Blanca reclama la retirada de l'anomenada Llei Aragonès, a la qual defineix com "el principal atac neoliberal, mercantilitzador i privatitzador que podem patir a Catalunya", i demana parlar de la realitat de la salut, de l'exclusió sanitària, les llistes d'espera, les congestions en els centres sanitaris, l'atenció primària, condicions de treball, reversió de privatitzacions i externalitzacions.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides