Sense investidura i barallats

PSOE i Podemos fracassen i exterioritzen desconfiança i fortes desavinences sobre el relat de la negociació i el repartiment del poder executiu
Pedro Sánchez
Pedro Sánchez

Pedro Sánchez ha perdut la votació decisiva i no ha obtingut la confiança del Congrés dels Diputats per ser el president del govern, càrrec que exerceix en funcions, durant la sessió parlamentària d'aquest dijous. 124 diputats han votat a favor de l'aspirant, 155 en contra i 67 s’han abstingut.

Durant la successió d'intervencions des del faristol, PSOE i Unidas Podemos han exterioritzat la desconfiança i les desavinences sobre el repartiment del poder executiu i el relat de les negociacions, però han manifestat la seva disposició a seguir negociant durant les pròximes setmanes.

Sánchez ha considerat que és "una oportunitat històrica que s'envaeix" i ha assegurat que si ha de triar "entre la presidència" i "les meves conviccions", "trio les meves conviccions". Ha afirmat que no es pot posar els diners en mans dels qui "no ha gestionat abans un pressupost", en al·lusió a la manca d'experiència dels perfils d'Unidas Podemos.

A més, ha dit que vol un govern i no dos, en referència a les intencions que atribueix a Pablo Iglesias, a qui ha preguntat: "De què serveix una esquerra que perd fins i tot quan guanya?".

Com ha fet Sánchez, la portaveu socialista Adriana Lastra ha explicat que han ofert a Unidas Podemos ministeris amb responsabilitats en Igualtat, Benestar Social, Sanitat, Consum, Habitatge i Economia Social.

Però amb un discurs molt més dur, Lastra també ha retret a Iglesias que exigia "la direcció política del govern" i que pretenia formar "un govern paral·lel" i controlar "més de la meitat de la despesa pública i tots els ingressos", mentre el dirigent de Podemos ho negava amb el cap. També li ha retret que "és el segon cop que impedeix que Espanya tingui un govern d'esquerres", en referència a la negativa de Podemos a facilitar un govern del PSOE amb Ciutadans.

La mala maror ha quedat immortalitzada quan s'ha pogut llegir dels llavis d'Iglesias "quina poca vergonya", quan Lastra contraposava el posat seriós d'ella amb el somriure irònic del líder d’Unidas Podemos el 2016.

Durant la seva intervenció, Iglesias ha acusat l'equip de la vicepresidenta, Carmen Calvo, de filtrar a la premsa un document amb propostes d’Unidas Podemos manipulades, presentades com a "exigències". També ha lamentat que no es pot teixir un acord en 48 hores, però ha proposat a darrera hora -segons ha dit, per recomanació d'una important figura socialista- quedar-se les competències en polítiques actives d'ocupació, sobre les quals Lastra li ha replicat que les tenen les Comunitats Autònomes.

Al final de la seva intervenció, Iglesias ha allargat la mà a Sánchez per reprendre les converses els pròxims dies, però l'ha instat a "negociar amb nosaltres des del respecte".

Tant el PNB com ERC, disposats a facilitar la investidura de Sánchez, han repartit els retrets entre socialistes i morats per la manca d'entesa. El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, però, ha dit que no pot garantir que el suport de la seva formació es mantingui fins al setembre. Per la seva part, el portaveu del PNB, Aitor Esteban, s'ha alineat amb les reticències manifestades per Sánchez sobre els perfils sense experiència en la gestió de pressupostos, i ha ofert una mediació de la seva formació per ajudar a assolir un acord.

(Visited 25 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari