Querella contra Rajoy per extorsió a la BPA

Drets i l'Institut de Drets Humans d'Andorra també es querellen contra els exministres Montoro i Fernández Díaz
Rajoy i Martí
Rajoy i Martí

L'Institut de Drets Humans d'Andorra (IDHA) i l'entitat de juristes Drets han presentat aquest dimarts una ampliació de la querella interposada el 2017 contra quatre policies espanyols per pressions exercides sobre la Banca Privada d'Andorra (BPA) amb l'objectiu d'obtenir dades bancàries de la família Pujol, d'Artur Mas i d'Oriol Junqueras.

Aquesta ampliació atribueix els delictes de falsedat documental i coacció contra òrgans constitucionals a l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy i a dos dels seus exministres, Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz, a qui els denunciants també volen que jutgin per amenaces, coaccions, extorsió i xantatge. La querella ampliada atribueix els mateixos delictes a Francisco Martínez Vàzquez, exsecretari d'Interior, i a Ignacio Cosidó, exdirector general de la Policia.

L'escrit presentat per Drets i l'IDHA, basat en la declaració de l'excomissari José Villarejo, assenyala la cúpula d'Interior de l'etapa de Fernández Díaz com a responsable de l'anomenada operació Catalunya, que va cercar a Andorra informació bancària per desacreditar dirigents del procés.

Així mateix, indiquen que informació falsa remesa pel govern espanyol d'aleshores va ser decisiva perquè el FinCen, organisme del departament del Tresor dels EUA, emetés una nota que vinculava la BPA amb el blanqueig de capitals procedents d'activitats criminals, que va precedir la intervenció i la liquidació de l'entitat.

La querella de Cierco contra Martí
Per la seva part, l'exmàxim accionista de la BPA Higini Cierco s'ha querellat aquest dilluns contra l'excap de govern andorrà Toni Martí, i dos dels seus exministres, Jordi Cinca i Gilbert Saboya, als qui acusa de prevaricació continuada per l'afer BPA, així com Maria Cosan, exdirectora de l'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), Albert Hinojosa, president de l'Agència Estatal de Resolució d'Entitats Bancàries (AREB), i Òscar Gelabert, director de l'AREB.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides