Torra i Puigdemont exigeixen explicacions al govern espanyol sobre Es Satty

El cervell de la cèl·lula terrorista que va atemptar a Barcelona i Cambrils era confident del CNI "fins al dia de l'atemptat", segons Público
Torra i Puigdemont
Torra i Puigdemont

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el seu antecessor i promotor, Carles Puigdemont, han exigit explicacions al govern d'Espanya després que Público hagi publicat com una exclusiva que Abdelbaki es Satty, el cervell de la cèl·lula terrorista que va atemptar a Barcelona i Cambrils el 2017, va ser confident del CNI "fins al dia de l'atemptat".

"És un escàndol gravíssim. Exigim explicacions al govern espanyol i que s'assumeixin les més altes responsabilitats. El silenci imposat pels partits del 155 és intolerable. Dos anys després de l'atemptat, les víctimes i tota la ciutadania mereixen respecte i tota la informació", ha piulat Torra.

“Recordo que els partits del 155 es van posar d'acord a bloquejar la investigació parlamentària. És el «no és no» del PSOE a Catalunya el que els fa tancar files i tapar l'escàndol? Urgeixen unes explicacions que fa quasi dos anys que esperem. Sobretot pel respecte a les víctimes”, troba Puigdemont.

Per al líder de JxCat, president en el moment dels fets, es tracta de "revelacions molt rellevants que vinculen els atemptats de Barcelona amb el CNI. Un altre publica que jo me'n vaig a viure a Tailàndia. Un s'ha passat un any investigant. L'altre s'ho inventa. Dos models per a dues Espanyes. Spoiler: guanya la segona".

La informació de Público, que cita "fonts d'intel·ligència", "documents oficials" i dades del sumari judicial relatiu als atemptats, indica que l'agent del CNI encarregat d'Es Satty "havia creat un correu electrònic per comunicar-se amb ell" mitjançant esborranys de missatges que no enviaven, sinó que llegien accedint amb la contrasenya del compte de correu. S'hi afegeix que "és obvi que el CNI sabia que el que aquests terroristes pretenien fer -però no van arribar a efectuar- [per l'explosió d'Alcanar que va impedir l'atemptat originalment planejat] perquè estava escoltant el que parlaven entre ells".

Així mateix, Público assegura que "té coneixement del fet que el servei secret espanyol seguia vigilant i controlant els terroristes fins al mateix dia de l'atemptat de les Rambles", i ho argumenta indicant que "no va ser fins l'endemà al matí de la massacre quan es va esborrar del registre central de fonts del CNI la fitxa del mateix Es Satty".

EL TRIANGLE va explicar en exclusiva el 2017 que Es Satty, imam de Ripoll, va ser confident de la Guàrdia Civil. Altres informacions ja havien indicat que Es Satty va ser confident del CNI. De fet, en una peça separada de la investigació judicial dirigida pel magistrat Fernando Andreu sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils consta que Es Satty va ser cooptat pels serveis espanyols d'intel·ligència l'any 2014 durant la seva estada a la presó de Castelló, on complia condemna per tràfic d'haixix.

(Visited 44 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari