El federalisme és el supercomputador

La ciutat de Barcelona ha estat escollida per allotjar un dels tres grans supercomputadors de la Unió Europea, que tindrà una capacitat per processar 200.000 bilions d’operacions per segon (200 petaflops). Aquest èxit és atribuïble, en gran mesura, a l’empenta del doctor Mateo Valero, director del consorci Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Computación (BSC-CNS) des de la seva creació, l’any 2005.

El futur computador Mare Nostrum 5 estarà ubicat al parc científic de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que forma part del consorci BSC-CNS, juntament amb el ministeri de Ciència, Innovació i Universitats del govern espanyol i la conselleria d’Empresa i Coneixement de la Generalitat. Barcelona esdevindrà, d’aquesta manera, una ciutat de referència en el mapa científic mundial, ja que aquest supercomputador serà una eina essencial per desenvolupar treballs de recerca avançada en àmbits punters com la biomedicina, la genòmica, l’astrofísica, el canvi climàtic, l’enginyeria, la ciberseguretat…

L’estructuració i el finançament del projecte del supercomputador Mare Nostrum 5 és un perfecte exemple de què significa i com funciona el federalisme, aquest concepte d’organització política i econòmica menyspreat i blasmat, tant pels centralistes immobilistes espanyols com pels independentistes catalans més abrandats. Només des d’una mentalitat i pràctica federals ha estat possible concretar aquest indubtable avenç per Barcelona -que esdevindrà la Meca d’investigadors i científics d’arreu del món- i del qual tothom es felicita.

La Comissió Europea ha llançat un programa molt ambiciós, dotat amb 840 milions d’euros, per assolir el lideratge internacional en supercomputació, en competència amb els Estats Units, la Xina i el Japó. Les ciutats de Barcelona, Bolonya (Itàlia) i Kajaani (Finlàndia) han estat seleccionades per ubicar-hi els tres cervells més potents.

La candidatura de Barcelona, impulsada pel consorci BSC-CNS, format per l’Estat (60%), Generalitat (30%) i UPC (10%), ha comptat amb el suport dels governs de Portugal, Turquia, Croàcia i Irlanda, que han compromès la seva participació en el finançament i la gestió d’aquest supercomputador. Dels 200 milions d’euros que requerirà el projecte, la Comissió Europea n’aportarà 100 i la resta es repartirà entre els països involucrats en el projecte i les institucions que participen en el consorci.

Sintetitzant: el supercomputador de Barcelona és una iniciativa de la Comissió Europea, que ha estat possible d’aconseguir gràcies a la col·laboració dels governs espanyol i català i al suport de tres països membres de la Unió Europea, a més de Turquia. Així s’aconsegueixen els avenços i els èxits, quan hi ha esperit de col·laboració, confiança en el futur i lleialtat entre els socis, tenint en compte la responsabilitat orgànica i institucional de cadascú. No és difícil: només cal entendre-ho, assumir-ho i posar-ho en pràctica en el dia a dia.

Per això, a la pregunta: què és el federalisme?, la resposta és clara: el federalisme és l’èxit del supercomputador Mare Nostrum 5! Una bona notícia i una llum potent que ens orienta en aquest mar de confusió i desolació que ens ha portat el procés independentista.

Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.