No hi haurà 155

Les enquestes indiquen tendències i permeten fer-se una idea de per on poden anar els resultats d’unes eleccions però se les ha de llegir amb prevenció. Sovint d’equivoquen. A vegades, molt. Totes les que s’han fet prèviament a les eleccions generals de diumenge col·loquen per davant els socialistes, amb una avantatge suficient com per deduir que ningú no els prendrà el primer lloc en aquesta cursa.

Això vol dir que l’article 155 de la Constitució no es tornarà a aplicar a Catalunya. L’aplicació d’aquest article requereix la seva aprovació per part del Senat i aquesta cambra tindrà majoria socialista en la propera legislatura. L’elecció de senadors és molt deficitària des de la perspectiva democràtica. Cada província espanyola tria quatre senadors, sigui Sòria o Barcelona. Pràcticament a totes les províncies el partit més votat s’enduu tres senadors i el quart queda pel segon partit més votat. Una part de la Cambra es forma amb senadors elegits pels parlaments autonòmics però aquesta quantitat no canvia la majoria global.

El 155 permanent al qual aspiren Ciutadans i PP o el desmantellament del sistema autonòmic que postula Vox no es produiran arran de les eleccions de diumenge. Una altra cosa és que si aquests tres partits aconsegueixen formar govern busquin i trobin la manera d’intervenir Catalunya tal i com desitgen. Econòmicament i políticament. I una altra cosa és si Quim Torra empitjora i proclama la República un dia que es llevi amb el peu canviat.

Mariano Rajoy va renunciar a dialogar amb els independentistes que governaven Catalunya i va traslladar el contenciós al poder judicial. La irresponsabilitat de la majoria exigua dels independentistes al Parlament i el tancament al diàleg per part del govern del PP ens han dut on som.

Una majoria PP-Ciutadans-Vox no podrà aplicar el 155 però, si manen, no dubto que pintaran bastos per Catalunya. Molts bastos. Molt em temo que els presos independentistes compliran la condemna que els imposin a centres penitenciaris allunyats de Catalunya, que Puigdemont arribarà a Espanya arrossegat de l’orella, que Vicent Sanchis i Saül Gordillo sortiran per la finestra dels seus despatxos de Tv3 i Catalunya Ràdio i… Afegiu-hi allò que mai crèieu que podria passar i que pot acabar passant.

Jo prefereixo ni pensar-ho.

(Visited 34 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari