Endesa, culpable dels incendis del 94 al Berguedà, segons el Suprem

L'incendi forestal va cremar 19.000 hectàrees i va causar quatre morts
Incendi a Berguedà del 94

El Tribunal Suprem ha dictaminat que Endesa ha d'indemnitzar els afectats per l'incendi de Gargallà (Berguedà), el 4 de juliol del 1994, per una xifra que podria enfilar-se als 70 milions d'euros. El Tribunal Suprem ha tombat l'últim "recurs per infracció processal i de cassació" interposat per la companyia elèctrica, en una sentència que data del passat 5 d'abril.

El foc va cremar 19.000 hectàrees i va causar quatre morts. El Suprem dona ara la raó als afectats i coincideix amb els criteris de l'Audiència Provincial de Barcelona que l'any 2015 ratificava l'empresa com a causant de l'incendi forestal que es va iniciar a Gargallà l'estiu del 94.

El Suprem considera que la sentència recorreguda acredita "la caiguda d'espurnes" com a causa de l'incendi i considera que fa "una extensa i profunda valoració" d'un dels testimonis, que "va sostenir des del primer moment haver observat casualment des del seu domicili a Gargallà espurnes -com de soldadura- provinents dels cables conductors situats als voltants de la seva residència".

El Suprem dona valor a la prova testimonial que va indicar que les guspires van iniciar-se "a uns 7 o 8 metres" de "les palometes de subjecció" del cablejat i van avançar "en direcció al camp de treball on va iniciar-se el foc, situat a uns 200 metres de distància".

Dels afectats, hi ha 117 propietaris que han cobrat o cobraran les indemnitzacions d'Endesa, però dotze n'han quedat fora.

Durant el procés judicial, han comparegut un centenar de propietaris agrícoles i forestals. Els afectats valoren positivament el final del procés, però lamenten que la justícia hagi trigat 25 anys a resoldre el cas de manera definitiva.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides