La moratòria del conseller Damià Calvet a la Costa Brava salva la urbanització de Sa Riera

Aquesta promoció immobiliària la fa una empresa vinculada al cas del 3%
Damià Calvet

La doble moratòria que ha establert la conselleria de Territori i Sostenibilitat per aturar l’atorgament de llicències de construcció a la Costa Brava no té efectes retroactius. Això fa que les obres de la urbanització Jardins de Sa Riera Living, que la promotora Stoneweg fa en aquest magnífic indret, continuïn endavant, malgrat les protestes dels ecologistes de la plataforma Salvem la Costa de Begur.

Aquesta doble moratòria té, en principi, una durada d’un any –prorrogable a dos– i afecta un total de 165 sectors de 17 municipis de la Costa Brava. La mesura l’ha adoptada el conseller Damià Calvet davant la creixent pressió especulativa que pateix aquesta zona del litoral i les mobilitzacions endegades pels col·lectius proteccionistes gironins per exigir a la Generalitat la preservació dels paratges amenaçats.

La suspensió de les llicències d’obres seguirà vigent mentre es redacta, tramita i aprova el pla director urbanístic (PDU) de la Costa Brava. Aquest PDU, segons la conselleria de Territori i Sostenibilitat, podria incloure la desclassificació de zones urbanitzables, la reducció de l’ocupació de les parcel·les o la requalificació de terrenys.

En principi, els ecologistes estan satisfets amb l’aprovació d’aquesta moratòria, però, evidentment, estan a l’espera de conèixer quin serà el contingut concret del futur PDU. Per la seva banda, les associacions de promotors i constructors gironins treuen foc pels queixals, ja que s’han paralitzat projectes urbanístics que preveien la possibilitat d’edificar més de 30.000 vivendes.

Recurs a l’Ajuntament

Però aquesta doble moratòria no afecta les obres que l’empresa Stoneweg fa a la cala de Sa Riera de Begur, que ja han començat fa algunes setmanes amb una gran destrossa de la massa forestal d’alzines i pins. En aquest indret, la promotora de capital suís preveu la construcció de 52 xalets d’alt standing.

La plataforma Salvem la costa de Begur ha presentat un recurs a l’Ajuntament on exigeix la paralització immediata de les obres. Entre altres raons, perquè es fan en un terreny amb un fort desnivell, contravenint el màxim del 20% que preveu la llei d’Urbanisme. També denuncien que no s’ha fet un estudi de l’impacte paisatgístic que provoca aquesta promoció immobiliària.

L’empresa suïssa té les arrels a Andorra

L’empresa que s’està carregant la cala Sa Riera de Begur, Stoneweg Spain SL, és filial de la societat Stoneweg SA, amb seu a Ginebra (Suïssa). Però el seu fundador i president, Jaume Sabater Martos, té els seus antecedents familiars directes a Andorra i a Catalunya. És fill de l’exalcalde convergent de Portbou, Jaume Sabater Rovira, que va fer, amb posterioritat, una profitosa carrera en el món, sempre tèrbol, de les finances d’Andorra.

Jaume Sabater Rovira va ser el director general d’Andbank entre els anys 1998-2008, durant l’època en què els Pujol tenien amagada en aquesta entitat la seva ingent fortuna i feien tota mena d’operacions amb diners en efectiu. Després de deixar el banc va crear Universal Gestió, una gestora de patrimonis radicada a Andorra de la qual el seu fill Jaume Sabater Martos figura com a cap d’inversions.

Juntament amb el seu cunyat, l’economista Toni Martos, Jaume Sabater Rovira també va crear a Barcelona la consultora Efial, especialitzada en l’assessorament a ajuntaments, en especial de Convergència. Aquesta consultora és en l’ull de l’huracà de les investigacions judicials i policials sobre el cas del 3% i se suposa que una part dels seus beneficis, uns 3 milions d’euros, van acabar a Andorra.

En el marc de la instrucció sumarial d’aquest escàndol de corrupció política, la Guàrdia Civil va escorcollar, l’any 2016, els despatxos d’Universal Gestió i de Jaume Sabater Rovira a Andorra, d’on es van endur molta documentació. A més de ser president de Stoneweg SA i cap d’inversions d’Universal Gestió, Jaume Sabater Martos també és fundador d’Iteram Investments SA, a Luxemburg.

(Visited 206 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari