La inhabilitació preventiva plana sobre Puigdemont

JxCat i ERC poden necessitar fer córrer les llistes per no perdre l'opció d'investir algú en segona volta
puigdemont esco parlament
puigdemont esco parlament

Els diputats independentistes processats per rebel·lió pel jutge Pablo Llarena, entre els quals l’expresident Carles Puigdemont, s’enfronten a una possible inhabilitació preventiva abans del 22 de maig, quan s’exhaureix el termini per formar govern.

Fonts jurídiques citades per El Confidencial indiquen, en concret, que se’ls podria suspendre automàticament per a l’exercici de càrrecs públics en aplicació de la Llei d’Enjudiciament Criminal després que Llarena respongui els recursos interposats contra la seva interlocutòria de processament.

La situació de Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín és més complexa pel fet d’estar fora d’Espanya. Segons el mateix diari, Llarena està estudiant si els processa en ferm per rebel·lió o si espera a rebre la resposta final de la justícia d’Alemanya, la qual impossibilitaria una inhabilitació preventiva de màxims si rebutja l’extradició per rebel·lió. És a dir: si Puigdemont només fos lliurat per malversació, l’efecte de l’eventual suspensió no duraria fins al judici.

L’escenari generat per una suspensió per a l’exercici de càrrecs públics obligaria Junts per Catalunya i Esquerra Republicana a fer córrer les llistes -substituir els representants processats per uns altres- si volen esgrimir la suma del seu pes parlamentari, ja que Puigdemont i els seus exconsellers amb escó, tot i conservar l’acta, no podrien votar com a diputats. Només així podrien investir un candidat en segona volta sense suport de la CUP, que no accepta cap alternativa a Puigdemont.

Junts per Catalunya, en aquest marc, ha traslladat als mitjans que preveu una investidura alternativa el 14 de maig. Necessitaria, això sí, comptar amb els vots delegats de Puigdemont i Comín (que, de moment, el Tribunal Constitucional tampoc ha impedit). El portaveu de JxCat Eduard Pujol ha dit que “hi haurà govern” i ha descartat noves eleccions.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides