Quin conflicte ha esclatat a la maçoneria espanyola?

Título de la imagen
Título de la imagen

Les eleccions del passat 10 de març per escollir el gran mestre de la Gran Lògia d’Espanya (GLE) han obert una crisi letal en la principal obediència maçònica espanyola. L’actual gran mestre, el valencià Óscar de Alfonso (a la foto), va ser reelegit per tercera vegada, trencant la tradició que estableix que aquest càrrec només s’ostenta durant un mandat. Dels 1.100 mestres instal·lats amb dret a vot, Óscar de Alfonso va obtenir 480 vots, pels 334 que van recolzar la candidatura alternativa de l’advocat barceloní Manuel Torres.

Però aquestes eleccions, un cop més, van estar “contaminades” pel gran pes que tenen les lògies formades per jubilats britànics que resideixen a la costa espanyola. Manuel Torres va guanyar en les demarcacions maçòniques amb majoria de germans nadius, com Astúries, Balears, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Extremadura, Galícia, Madrid i el País Basc. En canvi, Óscar de Alfonso va basar la seva victòria en el vot de les demarcacions amb més presència estrangera, com Andalusia, Canàries, Comunitat Valenciana i Múrcia.

Aquesta situació, que alguns qualifiquen d'”intolerable colonització británica” de la maçoneria espanyola, ha fet esclatar, finalment, un conflicte latent des de fa anys. Manuel Torres ha decidit marxar de la GLE i, segons explica el Diario Masónico, centenars de maçons espanyols podrien fer el mateix pas. La crisi oberta per la reelecció d’Óscar de Alfonso accelera la descomposició d’aquesta institució, que va ser prohibida i durament perseguida durant la dictadura franquista i novament legalitzada l’any 1980.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides