El ‘vampir’ no les té totes amb la DUI

Grifols manté, de moment, la seva seu social a Catalunya dos anys després de moure el 75% del negoci a Irlanda pels avantatges fiscals
victor grifols
victor grifols

La multinacional farmacèutica Grifols és l’única de les set empreses catalanes de l’IBEX-35 que ha manifestat les darreres hores que mantindrà la seva seu social a Catalunya davant la perspectiva d’una eventual declaració d’independència per part del Parlament. Fonts d’aquesta productora d’hemoderivats, això sí, indiquen que el seu consell d’administració es plantejaria prendre mesures si es donés un escenari que afectés els seus negocis o la seva situació financera

Es tracta de l’empresa més gran -4.000 milions d’euros de negoci- alineada amb el procés independentista. El seu president, Víctor Grifols, de fet, va encoratjar públicament Artur Mas a realitzar la consulta del 9 de novembre del 2014 i va arribar a dir que no pensava invertir a Espanya fins que “la situació no canviés”. Aquest empresari ha rebut enguany la Creu de Sant Jordi.

Grifols no només és un gegant contracorrent per haver confirmat que, de moment, manté la seva seu social quan altres companyies de referència, entre les quals CaixaBank, el Banc Sabadell, Gas Natural i Agbar, estan anunciant que la traslladen a altres punts d’Espanya o rumien fer-ho, sinó pel moviment que va efectuar fa dos anys. L’octubre del 2015, va anunciar la instal·lació de la seva tresoreria i la seva divisió de biociència, un 75% del seu negoci, al seu centre de la República d’Irlanda. Segons va admetre aleshores el director financer de la multinacional, Alfredo Arroyo, la decisió es va prendre pels “avantatges fiscals i l’estabilitat” que ofereix aquest país. D’altra banda, segons va denunciar Oxfam Intermón, el gegant català dels hemoderivats disposa de 13 filials ubicades a paradisos fiscals i zones de tributació favorables.

Més fugides
Al marge de Grifols, no s’atura el degoteig d’empreses que rumien seguir les passes del Sabadell i CaixaBank o, si més no, s’ho pensen. CVC Gaesco Beka també marxa a Madrid. Aquest grup financer té com a presidenta Maria Àngels Vallvé, que és germana del vicepresident d’Òmnium Cultural Joan Vallvé, el qual és conseller de CVC Gaesco Holding i va ser conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca amb Jordi Pujol (1989-1992). Aquest dilluns es coneixerà la decisió de la immobiliària Colonial i d’Abertis. FCC, per la seva part, només preveu moure la seva seu si es consuma la independència, mentre que Planeta també es prepara per tocar el dos.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides