‘Financial Times’ i ‘Le Monde’ carreguen contra Puigdemont

Asseguren que el president català "es va equivocar" quan va afirmar que els catalans s'han guanyat el dret a declarar-se un Estat Independent
Título de la imagen
Título de la imagen

Dos dies després de l’1-O la premsa internacional més rellevant segueix obrint la seva edició impresa amb l’actuació de la Generalitat de Catalunya i les conseqüències del referèndum d’independència. El diari britànic Financial Times (FT) i el diari francès Le Monde critiquen “l’amenaça” del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de declarar unilateralment la independència de Catalunya. Les dues editorials creuen que Puigdemont “es va equivocar a l’afirmar el diumenge a la nit que la seva regió havia aconseguit amb la votació el dret a declarar-se un Estat independent”.

El Financial Times (FT) posa com a títol “El president català urgeix la mediació de Brussel·les en l’enfrontament per la independència”. El diari britànic considera que “vista l’escassa participació i la indiscutible il·legalitat, no hi ha cap justificació per declarar la independència” a Catalunya. El FT també creu que és “inapropiat” que la Unió Europea faci de mediador, malgrat que “la UE hauria d’urgir a les dues bandes -el govern d’Espanya i el de Catalunya- a què mostrin moderació, sentit comú, respecte per les normes democràtiques i per l’Estat de dret”.

Per la seva part, el diari francès Le Monde assegura que “Espanya se submergeix en una profunda crisi política” i que l’anomenat referèndum és “manifestament contrari a la Constitució de 1978, a l’Estat de dret, i que no respecta les normes de la consulta admesa en un país membre de la UE“. L’editorial francesa considera que “s’ha de tornar a una negociació sobre l’autonomia de Catalunya”, motiu pel qual insta a Puigdemont a “reprendre el contacte amb la realitat” i a Mariano Rajoy a “sortir de la seva postura per entrar en la complexitat de la situació catalana. El diari Le Monde es pregunta si els 2 milions de vots amb el 90% a favor del ‘sí’ i una abstenció del 60% són “suficients per proclamar la independència”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides