Andorra baixa a la posició 35 en llibertat de premsa

Reporters Sense Fronteres posen de manifest a l'informe anual les pressions dels poders polítics i econòmics sobre els mitjans de comunicació
Lllibertat de premsa
Lllibertat de premsa

Andorra torna a baixar dues posicions entre els 180 països que figuren en el rànquing mundial de llibertat de premsa, segons consta a l’informe anual de Reporters Sense Fronteres, que situa el Principat ara en el lloc número 35. Espanya supera el país dels Pirineus per primer cop en aquesta estadística i es col·loca en 29è lloc, mentre que França encara apareix més endarrerit, en el 39.

L’organisme ressalta en el seu document que “els mitjans de comunicació són molt dependents dels poders polítics, econòmics i religiosos al Principat”, la qual cosa provoca “constants conflictes d’interessos”. Destaca també les dificultats dels professionals de la informació per cobrir les activitats dels bancs d’Andorra i la manca de lleis que protegeixin la llibertat d’informació i la confidencialitat de les fonts.

La citada situació de dependència també es pot fer extensiva a altres zones del territori de les comarques pirinenques com ara la Cerdanya o l’Alt Urgell, on alguns polítics, fins i tot, es dediquen a intentar judicialitzar les informacions publicades en els mitjans de comunicació que no alaben les seves gestions, sent incapaços de fer autocrítica per no perdre la poltrona. Arriben al punt d’atrevir-se a donar classes de periodisme als professionals que fan la seva feina de manera independent.

Pel que fa a la situació global dels periodistes, l’informe posa de manifest que a Europa s’ha produït un important retrocés en la llibertat d’informació. Turquia es troba al capdavant d’aquesta tendència liderant el rànquing de periodistes empresonats. Així mateix, es posa l’accent en l’aprovació de lleis a països democràtics que, com la llei mordassa espanyola, primen la seguretat dels ciutadans però ataquen la llibertat d’informació, privant els periodistes d’investigar. El 2016 va totalitzar 75 periodistes assassinats, 349 empresonats i 52 segrestats arreu del món.

(Visited 80 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari