Els pisos turístics, sota la lupa

Barcelona és un gran reclam i ha esdevingut el paradís del negoci al voltant dels turistes
Título de la imagen
Título de la imagen

Les 12 de la nit d’un dia qualsevol, preferiblement a l’estiu. Soroll de maletes arrossegades, veus cridaneres, rialles, cops de porta i comença la riuada de turistes que es precipiten pels carrers de la ciutat. Aquest és el paisatge quotidià de molts ciutadans impotents davant l’allau de visitants. Hem arribat al punt de tenir tres turistes per cada barceloní, i no tots s’allotgen en hotels. El boom d’apartaments turístics, legals, al·legals i il·legals, ha desbordat el govern d’Ada Colau, que intenta apedaçar una normativa que fa aigües per tots costats.

A Barcelona, concentrats la majoria al centre i part de l’Eixample, hi ha uns 15.000 apartaments turístics, dels quals més de 6.000 no tenen llicència. Quatre de cada deu apartaments no són legals: la majoria són apartaments sencers que es lloguen per dies a grups de turistes, sense que ni la comunitat de veïns ni el mateix ajuntament hi puguin fer res.

Per fer front a aquest desgavellat fenomen turístic, Colau ha optat per dues vies: la moratòria dels hotels, que li ha posat en contra el puixant sector hoteler de la ciutat, i la ubicació de nous apartaments turístics, en substitució d’alguns que ja existeixen, als barris de la perifèria de la ciutat, fet que ha posat en alerta les associacions de veïns, que no volen que es repeteixin els mateixos problemes del centre de la ciutat.

L’entrada de Barcelona en Comú al consistori va anar acompanyada d’una expressa i manifesta voluntat de no obrir cap nou pis turístic més, i d’anar tancant els il·legals per poder oxigenar el centre de la ciutat, però ara dic blat, ara dic ordi… i el nou pla especial urbanístic d’allotjaments turístics de Barcelona, el PEUAT, preveu que s’obrin 4.000 noves places en zones com Nou Barris, Horta, Sarrià o Sant Andreu, considerades zona 3 i 4 (àrees de creixement limitat).

La zona 1, àrea decreixent, la componen els barris del centre, l’Eixample, Sant Antoni, Hostafrancs, Gràcia o Poblenou, i no s’hi podran obrir noves places. A la zona 2, amb barris com Sagrada Família, les Corts, Sants, Fort Pienc o part del Guinardó, s’hi podran obrir places si se’n tanquen unes altres. L’equip Colau ha traslladat el problema d’un barri cap a un altre. Per la patronal dels apartaments turístics és una oportunitat perduda per poder legalitzar els pisos il·legals, ja que la demanda d’aquests apartaments és molt superior a l’oferta legal.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides