La fiscalia demana 900 ME de multes i penes de presó pel cas BPA

El fiscal general d'Andorra vol que s'inhabilitin tots els processats, i per als que no són andorrans sol·licita vint anys d'expulsió
Una de les antigues oficines de BPA.
Una de les antigues oficines de BPA.

La fiscalia d’Andorra ha demanat penes de presó de 5 a 8 anys i multes que sumen fins a 900 milions d’euros pels 24 processats pel cas BPA (Banca Privada d’Andorra). Segons l’Altaveu, aquestes peticions del fiscal general andorrà, Alfons Alberca, han provocat que diferents fons assegurin que estan fora de lloc i que s’està portant la situació a un extrem perillós

Es dóna la circumstància que per una sola compensació, que les defenses mantenen que no era punible i que era una pràctica habitual de tota la banca andorrana, el fiscal demana cinc anys de presó per a més d’un dels gestors processats.

També es dóna el cas que la petició més alta és la que es dirigeix contra l’exconseller delegat de la BPA, Joan Pau Miquel, per qui la fiscalia demana vuit anys de presó i cent milions d’euros de multa. I es demana que s’inhabilitin tots els processats i per als que no són andorrans, en total tretze, en sol·licita vint anys d’expulsió.

Per a dos dels processats, el fiscal demana vuit anys de presó, amb la diferència que per a un se sol·licita cent milions d’euros de multa i per a l’altre setanta. Després hi ha un segon grup de quatre responsables de l’entitat per a qui se sol·licita set anys de presó. Per a setze gestors més es demana sis anys de presó i, finalment, per a set més el fiscal demana una pena de cinc anys.

Pel que fa a les multes, a banda de la citada de cent milions d’euros, hi ha onze propostes de setanta milions, tres de sis, una de tres milions i vuit d’un. Entre els processats per a qui es demana el seu empresonament hi ha actuals empleats de BPA tutelada per l’AREB, persones que fa temps que estan jubilades i algun professional que va acabar la seva vida laboral, abans de ser prejubilat per evitar ‘mals majors’, a Andbank.

(Visited 58 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari