Noces d’or de Tortosa i Franco

El dictador ja no és alcalde honorari, però es manté el monument a la Batalla de l'Ebre erigit ara fa 50 anys
Título de la imagen
Título de la imagen

Tal dia com aquest dimarts, 21 de juny, però fa 50 anys, va tenir lloc l’acte d’inauguració del monument a la Batalla de l’Ebre ubicat a Tortosa, amb la presència del dictador Francisco Franco. Aquest símbol de la dictadura ha sobreviscut mig segle erigit al riu, superant darrerament una controvertida consulta amb què el Govern municipal oferia dues opcions: reinterpretar-lo i contextualitzar-lo o retirar-lo i museïtzar-lo-.

El Parlament de Catalunya va aprovar per un sol vot, el passat mes de març, la moció amb què s’instava a l’Ajuntament de Tortosa a retirar el monument franquista. Hi van donar suport el conseller Raül Romeva i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, però no el president Carles Puigdemont ni la consellera Neus Munté, mentre que el vicepresident Oriol Junqueras es va abstenir, evidenciant la divisió del Govern de Junts pel Sí en aquest afer.

La consulta es va celebrar i la primera opció, per la qual apostava l’alcalde convergent Ferran Bel, fou la guanyadora. Pocs dies abans, el consistori havia retirat la condició d’alcalde honorari i perpetu de la localitat al dictador, atorgada el 1964 en commemoració dels anomenats “25 anys de pau” -un quart de segle després de la victòria colpista a la Guerra Civil espanyola-.

Paròdica festa d’aniversari
Aquest dimarts, mig segle després d’aquella visita de Franco, un centenar partidaris de retirar el monument s’han aplegat en una irònica i reivindicativa festa d’aniversari, un acte convocat per la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides