Carles Tusquets, el banquer del Júnior

Un compte òmnibus del Fibanc (Mediolanum) al Swiss Bank Corporation de Nova York servia per canalitzar i blanquejar el diner negre d'Andorra
tusquets
tusquets

La UDEF (“¿Y qué coño es eso de la UDEF?“, que va exclamar l’expresident Jordi Pujol davant les càmeres d’Antena 3) continua, implacable, la tasca de reconstrucció dels mecanismes i dels circuits que ha emprat el clan Pujol per amagar i blanquejar les muntanyes de diners que remenavenels seus membres i, en especial, el fill primogènit, Jordi Pujol Júnior. En un informe que aquesta unitat policial, especialitzada en la lluita contra la delinqüència financera, acaba d’enviar al magistrat José de la Mata, instructor de la causa oberta per l’Audiència Nacional contra la famiglia, es posa al descobert el paper rellevant que ha jugat en tota aquesta trama el banc Mediolanum (denominació actual del banc Fibanc), de la Diagonal de Barcelona.

Segons aquest informe, revelat pel diari www.elespanol.com, Mediolanum -que la UDEF qualifica de “banc pantalla”- va posar al servei de Jordi Pujol Júnior estructures per camuflar l’enviament de diners a Andorra i als Estats Units. En concret, els responsables de Mediolanum haurien emprat un compte òmnibus que el banc tenia obert al Swiss Bank Corporation de Nova York perquè Jordi Pujol Júnior pogués canalitzar i blanquejar el diner negre que amagava a Andorra.

L’informe de la UDEF posa com a exemple d’aquest mecanisme de blanqueig una transferència d’1,7 milions de dòlars que es va fer el 18 de març de 1997 des del compte AN8248 que Jordi Pujol Júnior tenia a Andbank. En total, segons la documentació comptable lliurada per Andbank a l’Audiència Nacional, la família Pujol va realitzar, entre 1990 i 2010, un total de 148 transferències a l’estranger emprant diverses divises (pessetes, dòlars, euros, lliures i francs suïssos) per un import global equivalent a uns 15 milions d’euros.

Segons les investigacions de la UDEF, el compte òmnibus del Swiss Bank Corporation de Nova York servia de “pont” per entrar diners als Estats Units, sota aparença legal però camuflant la identitat del client. Amb posterioritat, en el cas de Jordi Pujol Júnior els fons van ser transferits a JP Morgan, entitat des de la qual va canalitzar les seves inversions a diversos països (Argentina, Mèxic, Uruguai…).

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides