El PSAN plega veles

L'històric partit independentista abandona l'activitat política per manca d'efectius i recursos
josep guia
josep guia

El Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN), referent ideològic i polític de les forces independentistes actuals, ha anunciat en un comunicat que suspèn les seves activitats públiques, per bé que manté “l’estructura interna i la finalitat del partit”. Aquesta formació, fundada el 1968, va ser el bressol de moltes figures polítiques, com l’exlíder d’ERC Josep-Lluís Carod-Rovira, que després van passar a militar en altres organitzacions.

El PSAN va néixer com una escissió del Front Nacional de Catalunya (FNC) i va abraçar el marxisme, vinculant-lo a la lluita per la independència dels Països Catalans. La seva ideologia connecta amb la dels moviments d’alliberament nacional que van sorgir en la dècada dels 60, com ara el basc, el cubà o l’algerià.

En el comunicat amb què s’acomiada com a partit polític convencional, l’actual direcció del PSAN considera que s’ha arribat al punt del “procés d’alliberament nacional i social al Principat” -inclou el País Valencià i les Balears-, en el qual la majoria del poble reclama la fi de “la dominació de l’oligarquia espanyola sobre les classes populars catalanes”.

També aprecia “notables mancances” en el procés sobiranista actual, entre les quals cita “els dubtes, quan no l’absència, de les esquerres en l’assumpció i direcció del clam d’independència i, potser com a conseqüència d’això, la no postulació d’objectius a mitjà i llarg termini”.

El PSAN explica la suspensió de la seva activitat pública perquè “té veritables dificultats per fer sentir la seva veu en aquest moment del procés”. En aquest sentit, assenyala que “falten efectius, mitjans materials i humans”, però també indica que “no objectius ni capacitat per formular-los, a partir de l’anàlisi concreta de la realitat concreta”.

Aquesta formació ha tingut una història farcida d’escissions i desercions, de les quals han sorgit organitzacions com Maulets, l’MDT, Terra Lliure o la CUP. El 2010, el PSAN va donar el seu suport a la candidatura de Solidaritat Catalana per la Independència al Parlament de Catalunya, que encapçalava Joan Laporta. La seva revista orgànica Lluita deixarà de sortir.

(Visited 45 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari