Els pactes arraconen el PP arreu d’Espanya

Pot perdre sis dels seus grans feus; als altres, Madrid, Castella i Lleó, La Rioja i Múrcia, depèn de C's
Títol de la imatge
Títol de la imatge

La llista de víctimes populars de la contesa electoral del 24 de març va molt més enllà d’Esperanza Aguirre, que va comparèixer davant els mitjans amb un to de veu fúnebre a Madrid, i de Rita Barberà, que ha dit als valencians que “tindreu el Govern que heu volgut”. L’escenari probable és que els acords postelectorals també descavalquin del poder, entre altres, la número dos del partit i presidenta de Castella-La Manxa, María Dolores de Cospedal, així com Luisa Fernanda Rudi, presidenta de l’Aragó, i José Antonio Monago, president d’Extremadura.

El cap de campanya dels populars, Carlos Floriano, esgrimia el total de vots acumulats arreu de l’Estat per proclamar que el seu partit ha tornat a vèncer, però el fet cert és que, quatre anys després d’haver assolit el zenit del seu poder municipal i autonòmic, al PP li espera la molt probable pèrdua de sis de les deu Comunitats que venia governant de les 13 que estaven en joc aquest diumenge. Les seves majories absolutes s’han esvaït.

Futurs governs de coalició -amb el PSOE i Podemos com a formacions de més pes- es perfilen a la Comunitat Valenciana (amb l’auge de Compromís), les Balears, l’Aragó, Castella-La Manxa, Extremadura, on ha guanyat el PSOE, i Cantàbria, on Miguel Ángel Revilla podrà tornar al poder.

Als territoris que el PP encara pot ‘salvar’, Madrid, Castella i Lleó (on ha fregat la majoria absoluta), La Rioja i Múrcia, tot depèn de la voluntat de Ciudadanos de facilitar-los la investidura dels seus candidats. A les Illes Canàries, Coalición Canaria desplaça el PP, que passa de 21 a 12 escons, com a primera força i el PSOE també avança els populars i n’esdevé la segona.

Marees gallegues
A Galícia, la terra del president del Govern i del PP, Mariano Rajoy, on la contesa només era municipal, ha tingut lloc un grapat d’irrupcions, les de les marees i Ciudadanos, i una fragmentació històrica. Santiago de Compostel·la i La Corunya tindran alcaldes de confluències com Compostela Aberta i la Marea Atlántica, que desplaçaran el PP, mentre que a El Ferrol, els populars perden la majoria absoluta i Ferrol en Común, PSOE i BNG els poden desplaçar del poder.

El PP ha perdut uns 2,5 milions de vots i, malgrat la victòria que proclama Floriano, no s’ha vist una ànima al balcó de la seu del carrer Génova de Madrid.

(Visited 13 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari