El Síndic de Greuges constata la pudor del cas 4F

Detecta negligències i indicis de maltractaments
Ciutat Morta al festival de cinema de Sant Sebastià
Ciutat Morta al festival de cinema de Sant Sebastià

La sordidesa del cas del 4F, que ha ressorgit mediàticament arran de l’emissió del documental Ciutat Morta al Canal 33 el passat gener, té un nou aval en l’anàlisi que n’ha fet el Síndic de Greuges. Segons aquesta institució, els informes mèdics acrediten que ferides i contusions d’un dels detinguts foren causades mentre es trobava sota custòdia, es van incomplir els protocols internacionals en matèria de prevenció dels maltractaments i es va actuar amb negligència i manca de transparència.

“Hi ha la certesa que ni la Guàrdia Urbana ni els Mossos d’Esquadra van obrir cap investigació interna per aclarir la consistència de les denúncies de maltractaments que diversos dels detinguts van denunciar davant la jutgessa”, ha declarat Rafael Ribó.

Les conclusions del Síndic deixen en evidència l’actuació policial. No només per les inconsistències del relat dels fets per part de la Guàrdia Urbana, sinó també per la constatació de la desaparició del llibre de registre i custòdia dels detinguts amb la informació sobre el febrer del 2006.

Recomanacions
Denúncies al marge, el Síndic de Greuges ha suggerit que s’apliqui el Protocol d’Istanbul, que recull els estàndards internacionals sobre la investigació de les denúncies de tortura i maltractament, que el Síndic mateix pugui assumir aquesta tasca (a banda de les accions que engegui la Justícia) i que l’Ajuntament de Barcelona adeqüi o tanqui les dependències que no garanteixen la seguretat dels detinguts.

Bayona i Samyang
El Síndic, a més, considera que el procediment amb què es va declarar la invalidesa dels agents Víctor Bayona i Bakari Samyang, condemnats per haver torturat Yuri Jardine i implicats en el cas del 4F, és qüestionable. En concret, ha trobat “indicis” i “evidències” que “apunten a la hipòtesi de l’existència d’un error de diagnòstic“, per la qual cosa, segons ha anunciat, remetrà les seves conclusions i la documentació relacionada a l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS).

(Visited 26 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari