Una xarxa delictiva desmantellada per la Guàrdia Civil obtenia medicaments de farmàcies espanyoles com si els anés a destinar a pacients i els venia a l’estranger, tot obtenint, de vegades, beneficis del 800% amb relació al preu de venda a l’Estat.
En el marc de l’operació Convector han estat detingudes 30 persones i dues més han estat imputades, i s’han efectuat 28 escorcolls de farmàcies, magatzems de distribució i domicilis a les províncies de Saragossa, Terol -l’Aragó és l’epicentre del cas-, Barcelona, València, Màlaga i Granada.
A Catalunya, agents de la Guàrdia Civil han escorcollat i precintat un magatzem de medicaments a Santa Coloma de Gramenet, l’administrador del qual ha estat detingut. En espais com aquests, dedicats oficialment a la distribució majorista legal de fàrmacs, es compilava el material que s’exportava després irregularment.
A més, una persona que assumia tasques comercials en la xarxa desmantellada ha estat detinguda a Tortosa. L’acusen de captar els farmacèutics i de facilitar els contactes per moure il·legalment els fàrmacs.
El fil que desfà aquesta trama s’ha detectat a l’Aragó. En les farmàcies aragoneses investigades, la venda il·legal de fàrmacs ha totalitzat 123.000 envasos i 1.460.000 euros de facturació. La indagació de la Guàrdia Civil es va iniciar a partir d’un informe elaborat pel Servei de Farmàcia del Servei Aragonès de Salut arran d’una altra operació a Terol, que denunciava vendes de fàrmacs amb receptes falses.
Catorze farmàcies de Saragossa i Terol estan implicades en la trama, de la qual formen part set magatzems, entre ells els majoristes de Granada i Santa Coloma.
El modus operandi assenyalat per la Guàrdia Civil és la “distribució inversa”, a partir de la venda legal de medicaments per part de magatzems de distribució o laboratoris a farmàcies que, juntament amb un altre distribuïdor, es quedaven amb alguns medicaments per destinar-los a pacients. La majoria, però, es derivaven il·legalment, camuflant les vendes i simulant devolucions. Eren enviats, mitjançant diversos procediments, a magatzems -legals o no- que els movien posteriorment per la Unió Europea. Els fàrmacs acabaven, d’aquesta manera, al Regne Unit, Bèlgica, Dinamarca, els Països Baixos, Àustria i Grècia, ha especificat la Guàrdia Civil.