França es bolca a l’extrema dreta

El Front Nacional de Le Pen encapçala un sondeig electoral d'abast estatal per primera vegada en la història
Marine Le Pen
Marine Le Pen

“El Front Nacional, primer partit de França?”. Així comença la crònica de la revista Le Nouvel Observatour sobre el sondeig exclusiu que ha encarregat a l’Institut Francès d’Opinió Pública (IFOP), que situa al Front Nacional (FN), estendard de l’extrema dreta francesa, en primer lloc en intenció de vot de cara a les eleccions europees del maig del 2014. És la primera vegada que el partit que va fundar Jean Marie Le Pen i ara lidera la seva filla Marine encapçala una enquesta electoral, així com la confirmació d’una nova realitat en la política francesa.

 

El sondeig de l’IFOP, realitzat sobre una mostra de 1.893 persones inscrites al cens electoral i representatius de la població francesa major d’edat, dóna al Front Nacional un 24% dels vots, amb un avantatge de dos punts sobre el conservador UMP i cinc sobre el Partit Socialista de François Hollande, actual president del país, a qui cada cop li resulta més difícil mantenir el suport popular.

 

Els resultats de l’enquesta s’han fet públics aquest dimecres, només tres dies després d’una altra fita de la ultradreta francesa: la victòria en el primer torn de les eleccions cantonals parcials de Brignoles. El candidat del FN a aquests comicis, Laurent Lopez, es va imposar amb un 40% dels vots, mentre que un altre candidat populista va obtenir un 9%, per la qual cosa l’extrema dreta va aprofitar una elevada abstenció del 67% per aglutinar prop del 50% dels vots del cantó.

 

Hollande tem que aquest escenari es reprodueixi tant a les properes eleccions europees, les del sondeig de Le Nouvel Observatour, com en les municipals, totes dues a celebrar al 2014. En una entrevista exclusiva oferida de manera conjunta a la mateixa revista i als diaris belgues Soir i De Standaard, el president francès ha afirmat que cal “aixecar el cap contra els extremistes” i ha defensat l’actual projecte europeu, al qual s’oposa frontalment el puixant Front Nacional.

(Visited 32 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari