Els 30 anys més càlids dels últims vuit segles

Un grup de científics de l'ONU alerta en un informe de les devastadores conseqüències de l'escalfament causat per l'activitat humana
canvi climàtic escalfament
canvi climàtic escalfament

Els últims 30 anys han estat les tres dècades més càlides dels últims vuit segles. De continuar amb aquesta deriva tèrmica, la temperatura del planeta pujarà entre 2 i 4,5 graus l’any 2100, un increment que tindria unes conseqüències devastadores sobre el medi natural que coneixem actualment. Són algunes de les conclusions de l’informe del Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic de l’ONU, un document en què han participat 831 científics de 85 països diferents que apunta a més, “amb entre un 95% i un 100% de certesa”, que l’acció de l’home és la responsable de l’escalfament de la Terra des de mitjans del segle XX.

 

Els experts de l’ONU són ben clars al respecte. O els governs mundials posen en marxa una política “agressiva” per tractar de mitigar l’augment constant de la temperatura, o ja no es podran aturar mai les terribles conseqüències de l’escalfament global: “seria catastròfic per a les persones i per al planeta”. Els científics reclamen per tant mesures urgents per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, responsables de l’augment de temperatura. Només el CO2 ha incrementat un 40% des de l’era preindustrial i si no es posa fre des de les administracions, es compliran les pitjors previsions de l’informe.

 

A més de l’augment de la temperatura, altres evidències que destaca l’estudi encarregat per l’ONU és el nivell del mar, que entre 1983 i 2010 ha pujat al doble de velocitat que entre 1901 i 2010, fins arribar a un augment de 19 centímetres. Si la dinàmica no canvia, podria créixer entre 26 i 82 centímetres més al final del segle XXI, segons les previsions. Igualment, la capa de gel de l’Àrtic segueix reduint-se i podria desaparèixer a l’estiu del 2050. També han minvat la capa de neu de l’hemisferi nord i les glaceres, mentre que han augmentat considerablement les onades de calor.

 

Per si hi havia encara algun dubte, el grup de treball de l’ONU ha confirmat fins a un punt “extremadament probable” que l’activitat humana és la responsable d’aquest escalfament descontrolat del planeta des de mitjans del segle XX. “El canvi climàtic és real, està passant ara i els humans n’han causat la major part”, asseguren els científics, que alerten que només una ràpida reducció de la emissió de gasos d’efecte hivernacle pot evitar el pitjor escenari previst.

(Visited 44 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari