L’ex-alcalde de Barcelona Xavier Trias compareix aquest dilluns a la Comissió d’Investigació de l’Operació Catalunya al Congrés dels Diputats. Ha anunciat ja que s’apunta a la cursa de querelles judicials a la qual s’ha incorporat Artur Mas poc després de comparèixer a la mateixa comissió. Una colla de dirigents independentistes han plantejat també querelles pel suposat espionatge que haurien patit no se sap ben bé per part de qui amb el programa Pegasus.
Trias i Mas formen part dels convergents que tenien pares amb la fal·lera per amagar diners a l’estranger. El desembre del 1958, la policia va detenir George Laurenz Rivara, representant de la Société de la Banque Suïsse. Entre els seus documents van trobar un llistat amb 872 clients entre els quals Hisenda va identificar nombrosos evasors fiscals. El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar el 9 de març del 1959 un resum de les actuacions del Jutjat Especial de Delictes Monetaris que investigava aquesta documentació. Florenci Pujol i Brugat, pare de Jordi Pujol i Soley, i Joan Trias i Bertran, pare de Xavier Trias i Vidal de Llobatera, apareixien en el llistat de persones afectades per la investigació judicial.
Artur Mas, ex-president de CDC i de la Generalitat, va comparèixer el dia 5 a la comissió esmentada i el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, li va preguntar si ell o algun familiar havia amagat diners a l’estranger. Mas va dir que ell no en tenia però el seu pare sí que en va tenir. “Sí. Regularitzats. Això es va publicar en el seu moment. És perfectament conegut. Venia d’una operació que es va fer els anys vuitanta quan una empresa que tenia aquí a el meu pare amb uns socis la va vendre a una empresa suïssa”, va contestar.
A Trias li preguntaran també si ell o la seva família ha tingut diners amagats a l’estranger. La història del seu pare del 1958 queda lluny. En canvi, queda més a prop la que va aparèixer als Paradise Papers el 2017 destapada pel Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació. Segons aquesta informació, els pares de Trias van crear un fideïcomís a Les Illes Verges Britàniques, JTB Family Settlement, per manejar diners opacs al banc suís RBS Coutts. Xavier Trias, els seus onze germans i un nebot, eren beneficiaris dels diners d’aquesta societat. Quan es va publicar aquest reportatge, l’ex-alcalde de Barcelona va dir que no sabia res de l’existència d’aquesta societat però finalment va confessar que sí que va existir però que ell no en sabia res perquè els seus pares “el van voler protegir”. JTB Family Settlement va deixar d’estar operativa el 2013.
Trias va ser alcalde de Barcelona entre el 2011 i el 2015. Com que la marca CDC venia marcada pel seu finançament il·legal, va utilitzar el lema electoral “Trias per Barcelona” i va amagar el nom de CDC. Després vindria Jordi Pujol, amb la confessió de la misteriosa deixa del seu pare a Andorra que va comportar la mort del partit.
Hauria d’anar amb compte Trias a l’hora de presentar querelles, no sigui que tornin a aparèixer els papers tèrbols del passat familiar a Suïssa o a les Illes Verges Britàniques.
Segurament seria més prudent matar el seu neguit amb el mític: “Que els bombin a tots!” i deixar les querelles per un altre dia.