La vicepresidenta tercera del Govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica, Sara Aagesen, ha afirmat aquest dimecres al Congrés dels Diputats que les dades analitzades fins ara permeten constatar que l’apagada elèctrica del dilluns, 28 d’abril es va iniciar per pèrdues de generació a Granada, Badajoz i Sevilla. Aagesen ha descartat que la fallida fos un problema de cobertura, de reserva o de la mida de les xarxes, i també ha dit que “no hi ha indicis” que Red Eléctrica Española (REE) fos objecte d’un ciberatac, fet que ha considerat “una molt bona notícia”.
No obstant això, la ministra ha indicat que ara s’estan analitzant “altres operadors” en una tasca que seguirà les pròximes setmanes, i ha exposat que el sistema elèctric va detectar oscil·lacions d’escala europea mitja hora abans de l’apagada i que cal aclarir si aquests moviments estan relacionats amb l’incident que va deixar sense llum Espanya i Portugal. Segons ha detallat Aagesen, el govern espanyol està treballant a “tres nivells” per trobar els motius de l’apagada: l’operador del sistema (REE), els centres de control i les instal·lacions de generació. En total, l’executiu central ha sol·licitat més de 4.200 registres de les plantes de generació i 750.000 milions de dades del moment de l’apagada.
“Continuem treballant també en les dues oscil·lacions de trenta minuts abans del zero elèctric de la península i la seva possible, o no, relació amb l’incident”, ha agregat la vicepresidenta tercera, que ha explicat que els diferents actors i agents, també europeus, s’han donat entre tres mesos i més d’un any per arribar a una conclusió. Pel que fa al debat que ha obert l’apagada en allò relacionat amb el desplegament de l’energia renovable, Aagesen ha defensat les seves bondats tant de seguretat del subministrament com d’estalvi pels consumidors, i ha dit que si els operadors elèctrics espanyols volen allargar la vida de les centrals nuclears -que van acordar tancar l’any 2019- es pot “estudiar amb rigor”.
Durant la sessió de control del Congrés, el portaveu del PP, Borja Sémper, ha afirmat que el Govern espanyol utilitza la “desinformació” com a “patró” davant de qualsevol crisi. Segons Sémper, l’executiu ha anat canviant el relat per esquivar la responsabilitat. “Retorça les dades i manipula la narrativa”, ha dit, “però la majoria social d’Espanya ja no s’empassa aquest teatre”.
En la seva rèplica, la ministra i vicepresidenta tercera ha acusat els populars d’alimentar hipòtesis abans de saber la veritat, mentre que el Govern central “treballa sense descans” per identificar les causes de l’apagada. Aquest, segons Aagesen, és un tema “d’extremada complexitat” que necessita “rigor” i no “receptes simples” com les del PP, que diu que davant l’apagada cal abaixar impostos a les energètiques. “Això no és seriós, els espanyols mereixen la veritat i és el que aconseguiran d’aquest Govern”, ha conclòs Aagesen.
Reconstrucció de l’apagada
En la seva compareixença al Congrés, Aagesen ha reconstruït el que va passar el dia de l’apagada i ha assenyalat que es van detectar dues oscil·lacions a les “variables del sistema” que es van observar dins i fora de la península. “Una primera a les 12:03, que dura menys de cinc minuts, durant aquest esdeveniment, es donen fortes oscil·lacions de tensió i freqüència que continuem analitzant. La segona es dona a les 12:19, i s’esmorteeix en un termini de tres minuts. Aquesta ha sigut identificada i és més habitual al sistema europeu”, ha indicat.
Segons la vicepresidenta tercera, cal analitzar com van afectar aquests dos incidents en l’apagada que va sacsejar Espanya i Portugal en un moment en què la demanda era “baixa”. “Pocs minuts després de les 12:30 es va produir un procés de pèrdua successiva de generació. El primer, a les 12:32 minuts, amb una pèrdua de generació a una subestació de Granada. El segon, a les 12:33 minuts, amb una pèrdua de generació a Badajoz i un tercer a les 12:33 a Sevilla”, ha detallat.
Tal com ha dit Aagesen, la suma de les tres pèrdues va retallar la producció de 2,2 Gw que va precipitar la “fase de desconnexió de generació en cascada per sobretensió” i de “sincronisme” entre la península i la resta del continent. Tot plegat, va causar un efecte dominó que no va evitar que s’arribés al que ha denominat “zero peninsulars”, és a dir, l’apagada general a Espanya i Portugal que es va anar revertint durant la mateixa jornada i l’endemà.
La ministra també ha destacat que el servei elèctric es va restablir en un “temps rècord” un cop va caure gràcies a la labor de tots els agents i operadors del sistema.