La Sindicatura de Comptes ha detectat il·legalitats greus en el finançament de l’atenció hospitalària i especialitzada d’aguts en centres concertats per part del Servei Català de la Salut (CatSalut) l’any 2022. Els consellers de Salut aquell any van ser Josep Maria Argimon (de maig de 2021 a octubre de 2022), de Junts, i Manel Balcells, d’ERC, des d’octubre de 2022 a agost de 2024.
En l’avaluació dels convenis, la Sindicatura ha constatat “problemes greus d’incompliment de la legalitat”. D’una banda, la prestació de serveis per part de l’Institut Català de la Salut (ICS) per compte del CatSalut no es fa a l’empara del corresponent contracte-programa, instrument previst en la legislació a aquest efecte.
De l’altra, la signatura de les clàusules addicionals als convenis subscrits entre el CatSalut i les entitats del sector concertat es fa “de manera extemporània, fet que les converteix en actes nuls de ple dret”.
En termes d’utilitat per a la ciutadania, s’observen millores modestes quant a la qualitat, l’accessibilitat i l’eficiència en la prestació dels serveis, derivades del sistema de contraprestació vigent.
Els serveis d’atenció hospitalària i especialitzada d’aguts són serveis assistencials finançats pel Servei Català de la Salut (CatSalut) i que aquest compra a les entitats proveïdores que gestionen els hospitals integrats en el sistema de xarxes assistencials d’utilització pública de Catalunya (SISCAT).
L’any 2022 la despesa pressupostària del CatSalut per la provisió de l’atenció hospitalària i especialitzada d’aguts va ser el 54,20% de la despesa de l’assistència sanitària (sense considerar la despesa per la Covid-19), fet que va representar una despesa per habitant de 670,51 euros, 5.690 milions d’euros en total. El 64% de la despesa va ser per activitat de l’ICS i la resta per entitats concertades.
El volum de la despesa desplaçada de l’atenció hospitalària d’aguts realitzada i no registrada al pressupost va ser de 1.078,04 milions, repartida entre els 64 hospitals del SISCAT. Amb aquests recursos, els hospitals de la xarxa pública van realitzar 854.452 altes, 138.000 d’alta complexitat, 7 milions de triatges i urgències ateses, 12,7 milions de consultes externes, 770.329 proves diagnòstiques, 1.346 trasplantaments i 1,1 milions de sessions d’hospitals de dia per compte del CatSalut.
Manca de coherència
L’auditoria pública de la Sindicatura constata manca de coherència entre els objectius que persegueix el sistema de contraprestació de l’atenció hospitalària i especialitzada d’aguts i les directrius i els objectius definits al Pla de Salut. El CatSalut no ha justificat que alguns serveis, dispositius i programes específics de reconeguda necessitat derivin d’un pla de salut o d’altres criteris de política sanitària, ni el motiu pel qual aquestes accions sanitàries es van assignar a determinades entitats ni els criteris utilitzats per fixar-ne la quantia.
L’assignació de la contraprestació fixa per les consultes externes i els serveis, dispositius i programes específics de reconeguda necessitat presenta elements de discrecionalitat que no garanteixen el respecte dels principis preceptius d’igualtat, transparència i d’interès general.
La manera com s’estableixen els convenis entre el CatSalut i les entitats proveïdores concertades, agrupant diversos centres hospitalaris en un sol conveni, no respon a criteris objectius o uniformes, ni tampoc al principi d’economia en l’adquisició dels serveis per a la ciutadania, ja que amb el sistema de contraprestació vigent aquests serveis podrien adquirir-se a un preu més baix.
De l’anàlisi de les mesures per fomentar l’activitat quirúrgica i per penalitzar els reingressos hospitalaris, la Sindicatura ha pogut constatar que l’incentiu pel foment de l’activitat quirúrgica ha estat eficaç, mentre que, en el cas dels reingressos hospitalaris, la penalització establerta no ha resultat efectiva.
S’ha constatat que la introducció de l’incentiu per fomentar l’hospitalització domiciliària que evita l’internament en un centre hospitalari ha anat acompanyada d’increments notables en aquest tipus d’activitat i de la cirurgia ambulatòria. Per contra, per a determinats tipus de cirurgia, l’incentiu financer per fomentar-ne la substitució ha assolit els màxims objectius possibles i, per tant, ja no resulta eficaç.
L’aplicació del sistema de contraprestació es manifesta ineficaç a l’hora de compensar adequadament alguns elements propis dels centres proveïdors, com l’estructura, la casuística atesa o l’atenció urgent. A més, no s’ha acreditat en tots els casos que els preus aplicats pel CatSalut cobreixin les estructures de costos inherents als serveis prestats pels proveïdors.
L’aplicació del sistema de pagament dels serveis d’atenció hospitalària i especialitzada d’aguts no ha estat eficaç a l’hora de dotar les entitats proveïdores de finançament adequat en temps i quantia.
El sistema de contraprestació de les urgències hospitalàries presenta distorsions que podrien donar lloc a incentius no intencionats contraris a algunes de les orientacions de política sanitària vigents a Catalunya en matèria d’atenció urgent, cosa que evidenciaria problemes de coherència externa del sistema de pagament.
La manca de confluència del sistema de pagament vigent amb altres polítiques de finançament del CatSalut, articulades mitjançant l’atorgament de subvencions finalistes a les entitats proveïdores del SISCAT, podria incórrer en un risc de sobrefinançament dels actius que adquireixen aquestes entitats.
Per tant, els fets observats no permeten garantir un marc d’actuació que respongui de manera efectiva als principis d’eficàcia, eficiència i economia. Pel que fa a l’enfocament avaluador de la política, s’han observat aspectes que debiliten els criteris de pertinència, d’utilitat i de coherència interna i externa en la intervenció pública analitzada.
La Sindicatura recomana millores en totes les dimensions analitzades. En aquest sentit, i davant la manca de formalització del contracte-programa entre el CatSalut i l’ICS, es recomana a la Generalitat que els projectes normatius se sotmetin a una avaluació d’impacte normatiu a posteriori. Així mateix, convé que el CatSalut subscrigui les clàusules anuals amb els centres proveïdors abans d’iniciar l’activitat com a regla general.