El Govern central modifica els mandats del fiscal general per no coincidir amb la legislatura

La reforma estableix que les comunicacions entre l'executiu espanyol i el fiscal hauran de fer-se públiques

El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños (ACN)

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l’avantprojecte de llei per a la reforma de l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal (EOMF) que introdueix canvis respecte a la figura del fiscal general de l’Estat, que tindrà un mandat de cinc anys perquè no coincideixi amb la legislatura ni cessi quan caigui el govern que l’ha proposat, i que no podrà rebre instruccions per part de l’executiu. De fet, segons el text, les comunicacions entre el govern espanyol i la Fiscalia General s’hauran de fer per escrit i ser públiques.

La reforma estableix que el fiscal general només podrà ser cessat en cas d’incompliment greu o reiterat de les seves funcions previ informe del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), i no podrà ser cridat a comparèixer davant el Consell de Ministres. A més, el nomenament, ascens i sancions dels principals fiscals queda atribuït al fiscal general, i no al govern espanyol com fins ara. També reforça el paper de la Junta de Fiscals de Sala, que podrà imposar el seu criteri sobre el del fiscal general si disposa del suport d’almenys 3/5 parts dels seus membres.

El text estableix que les associacions de fiscals no podran rebre finançament provat ni de governs o organismes estrangers, i la creació d’un organisme públic dels fiscals encarregats de preparar opositors, que a més necessitaran autorització de la Fiscalia General per fer-ho. La reforma també modifica el sistema de funcionament de la justícia i deixa en mans dels fiscals la instrucció de les causes penals, mentre que els jutges actuaran com a garants dels drets durant el procés.

En les seves noves tasques de dirigir la investigació, el ministeri públic passarà a dirigir la Policia Judicial en les seves funcions. El fiscal en cap serà responsable de nomenar el fiscal o fiscals encarregats de la investigació de cada cas. A més, la modificació impedirà que el govern espanyol o les comunitats autònomes demanin a la Fiscalia que obri o impulsi qualsevol investigació concreta. La petició quedarà exclusivament en mans del president espanyol, i el fiscal general l’haurà de sotmetre a la Junta de Fiscals de Sala, que adoptarà una decisió i la recollirà en una resolució raonada.

La reforma també introdueix limitacions per a l’accés al càrrec de fiscal general, de manera que no podran arribar al càrrec persones que hagin estat ministres, secretaris d’Estat, diputats o senadors en els cinc anys anteriors, i regula les causes objectives de cessament del Fiscal General com la incapacitat, incompatibilitats o incompliment greu de la funció.

Entrada en vigor el 2028

En cas de tirar endavant al Congrés, la reforma de l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal (EOMF) que ha aprovat aquest dimarts el Consell de Ministres entrarà en vigor el mes de gener de 2028, segons ha detallat en roda de premsa el ministre de la Presidència i Justícia, Félix Bolaños. El ministre ha remarcat que la iniciativa afectarà el responsable del ministeri públic que designi l’executiu que sorgeixi de les eleccions generals previstes pel 2027, que “en cap cas” serà l’actual, Álvaro García Ortiz, que ja ha complert el límit de dos mandats.

Per Bolaños, la proposta dissenyada per l’executiu de Pedro Sánchez està pensada “per les pròximes dècades” de manera que hauria de rebre l’aval del PP i de tots els grups del Congrés. “Tanmateix, no soc optimista”, ha reconegut el ministre, tot afegint: “Soc realista, no veig fàcil que sigui un diàleg productiu amb el PP”.

“Amb aquesta reforma, el Govern dona resposta, a més, a les principals recomanacions de la Comissió Europea i del Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (GRECO) per reforçar l’autonomia i la independència del Ministeri Fiscal”, destaquen des del Ministeri de la Presidència.

La Fiscalia vol autonomia pressupostària

Per la seva banda, la Fiscalia ha considerat que la proposta de reforma de l’EOMF és positiva perquè consolida la seva independència, però ha lamentat que no abordi el finançament. “Esperem que entri en vigor com més aviat millor, perquè algunes de les mesures proposades són molt necessàries avui dia”, han apuntat fonts del Ministeri Públic. No obstant això, lamenten que a l’avantprojecte presentat pel departament de Félix Bolaños no hi hagi cap referència a l’autonomia pressupostària.

(Visited 12 times, 12 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari