Octuvre, que es caracteritza pel seu activisme i altaveu crític amb l’Estat espanyol i de suport al dret a decidir i a l’independentisme català, ha enviat a Rosa Romà, la presidenta del Consell de Govern de la CCMA, una sèrie de preguntes sobre el segrest del català a TV3 en el tractament de la recent roda de premsa que Lamine Yamal va oferir en la prèvia del partit de semifinals de la Champions que va enfrontar el Barça i l’Inter a Milà.
El seu editor, el periodista Albano-Dante Fachín, ha detallat en el seu escrit que Yamal va utilitzar el català en el 18% de les respostes i que TV3 només va incloure en la seva peça 10 segons en català i 37 en castellà.
I detalla que el jove davanter i estrella de l’equip va respondre a un total de 18 preguntes, 15 formulades en castellà i 3 en català a càrrec del diari Ara, Radio4 i Barça One, mitjà oficial del club, mentre que cap periodista de les capçaleres de la Corporació(TV3, Esport 3, Catalunya Ràdio o 3/24) li va dirigir cap qüestió.
Octuvre ha considerat convenient “demanar explicacions urgents als responsables de TV3 a través del servei d’atenció a l’espectador”, recordant-li que “l’article 22 de la Llei 11/2007 de la CCMA recull que “la llengua institucional per a prestar el servei públic de comunicació audiovisual […] és el català” i que “la funció de servei públic inclou explícitament difondre i promocionar la llengua catalana (article 2 de la mateixa llei)”, de la mateixa manera que “el vostre Llibre d’estil (secció 2.4.3) estableix que el català és la llengua d’ús dels nostres mitjans”.
D’acord amb aquests arguments li ha plantejat preguntes específiques sobre “Quins van ser els criteris editorials específics que van portar a prioritzar les declaracions en castellà de Lamine Yamal per sobre dels fets en català? Com s’ajusta aquesta decisió als principis de normalització lingüística que la CCMA té com a part integral del seu servei públic?” i, entre altres més, “Quines mesures es prendran per evitar que situacions similars es repeteixin en el futur?”.
Finalment, “tenint en compte que Lamine Yamal respon sempre en català a les preguntes que se li dirigeixen en català, per què durant la roda de premsa cap periodista de TV3, Esport 3, Catalunya Ràdio o qualsevol altre canal de la CCMA va aprofitar per fer preguntes en català?”.
La disciplinada conducta del jugador de la Masia, on l’ús del català s’ha estimulat des de fa 46 anys a tots els seus integrants, li ha acabat jugant una mala passada a la Corporació, en un altre descuit (o negligència?) de la seva descuidada gestió.