El Consell Metropolità ha aprovat inicialment l’estudi de viabilitat per crear una nova concessió del servei d’abastament d’aigua potable als municipis de Cervelló, Corbera de Llobregat, la Palma de Cervelló, Molins de Rei, Ripollet, Sant Andreu de la Barca, Sant Cugat del Vallès i Tiana, en els quals les concessions han vençut.
Totes aquestes localitats gestionen el servei indirectament amb un contracte de concessió de serveis, llevat de Ripollet, que ho fa amb un contracte d’arrendament. L’estudi aprovat conclou que la inversió necessària en el servei d’aquests municipis ascendeix a 168,7 milions d’euros i preveu una concessió a 25 anys de forma agrupada, amb tarifes congelades el primer any.
Segons la informació de l’estudi de viabilitat difosa per l’AMB, l’agrupació dels serveis en una única concessió té els avantatges de proporcionar un mateix nivell de qualitat del servei a tots els municipis i de permetre reduir costos per economia d’escala. L’estudi també destaca que es podran compartir despeses comunes i es podrà donar una resposta més àgil davant de possibles contingències o urgències.
La intenció és mantenir plans d’inversions diferents a cada municipi, on les tarifes també seran diferenciades. Segons l’AMB, després d’un primer any de preus congelats, la previsió és que el segon any de la concessió es comencin a executar les inversions de més magnitud, les quals repercutiran a les respectives factures dels veïns.
Pel que fa a l’organització, la previsió és simplificar l’estructura i coordinar de manera centralitzada aspectes la comunicació amb els usuaris, les mesures contra la sequera i la rendició de comptes, entre altres aspectes. Quant als aspectes quantitatius, l’AMB ressalta que creixerà la capacitat d’endeutament i de finançament de les inversions, es transferirà el risc operacional al concessionari i els costos tindran un impacte nul en les arques metropolitanes.
L’estudi s’ha aprovat amb els vots a favor dels grups PSC-CP, Junts per Catalunya, Vox, Compromís i Acord per Torrelles i Vivim Montcada i Reixac; els vots en contra d’En Comú Podem-Confluències i ERC, i les abstencions de PP i Junts per Tiana. Després de l’aprovació inicial, el document s’exposarà a informació pública durant 30 dies hàbils i, després, es presentarà de nou al Consell Metropolità per a l’aprovació definitiva.
Finalment, caldrà aprovar els plecs de la licitació, un pas que s’espera que arribi entre juny i desembre. Quan s’hagi adjudicat, el concessionari del servei als vuit municipis podrà començar a operar.
L’aprovació inicial de l’estudi de viabilitat arriba quatre mesos després que la plataforma Aigua és vida assegurés que l’AMB disposa d’informes interns que conclouen que la gestió pública té més avantatges, com ara una major flexibilitat, transparència, reducció de conflictes d’interessos i tarifes un 7% més baixes.