L’Ajuntament de Barcelona preveu destinar 140,5 milions d’euros a enfortir les cures i millorar l’atenció domiciliària i a la dependència els pròxims cinc anys, mitjançant el paquet d’iniciatives “Barcelona cap al dret a la cura”.
El consistori sosté que cal una resposta integral, ja que considera “insostenible” l’actual model de cures per l’envelliment de la població, l’augment de l’esperança de vida i la reducció de les xarxes familiars tradicionals.
Entre les actuacions destacades hi ha la millora de la qualitat del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) amb un reforç de 53,5 milions d’euros a la nova licitació del servei, que incorpora millores com nous perfils professionals per intervenir en casos complexos, per bé que l’Ajuntament no ha concretat el pressupost ni la data d’aparició de la licitació.
A més, el Pla de Millora de la Dependència 2025-2029, dotat amb 1,3 milions d’euros, es desplegarà per unificar el model municipal d’atenció a la dependència i crear un equip professional especialitzat a elaborar Programes Individuals d’Acció (PIA), l’instrument amb què els serveis socials treballen per reduir els temps d’espera per accedir a serveis i prestacions. També dins del primer eix d’actuacions, es preveu destinar 27,5 milions d’euros a noves promocions d’habitatges.
Pel que fa al segon eix, destaca la posada en marxa d’un nou equipament per a la innovació en l’economia de les cures. Amb un pressupost de 12 milions, acollirà formació reglada, tecnològica professionalitzadora i de competències, ha avançat la regidora de Promoció Econòmica, Feminismes i Igualtat, Raquel Gil.
El full de ruta, així mateix, planteja desplegar el nou Servei de Benestar i Cures Comunitàries als Casals de Barri amb un pressupost de 2,4 milions d’euros, i la mobilització de 27,2 milions d’euros per a la construcció de quatre escoles bressol noves i l’ampliació d’una ja existent, entre altres mesures.