El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat quatre apartats de les instruccions que el Departament d’Educació de la Generalitat va enviar el curs 2022-2023 a les escoles catalanes, perquè no incloïen explícitament el castellà com a llengua vehicular i d’ús habitual als centres.
La sentència, dictada dilluns passat a instàncies d’un recurs de l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB), conclou que els apartats només consideren com a llengua habitual el català en tots els àmbits escolars i això vulnera la Constitució.
En concret, el TSJC ha anul·lat un apartat que estableix que el català -i l’aranès a la Vall d’Aran- “com a llengües pròpies, siguin les llengües utilitzades normalment com a llengües vehiculars i d’aprenentatge del sistema educatiu”. La resolució considera que l’absència d’esment del castellà no permet garantir la seva presència adequada.
A més, la sentència ha anul·lat l’apartat que diu que el català “és la llengua de la institució i, per tant, la llengua d’ús habitual en tots els espais del centre, en la relació amb la comunitat educativa i amb tots els estaments socials en general”. Finalment, el TSJC ha anul·lat dos apartats que insten els centres a fer del català una eina d’integració.
En canvi, el tribunal ha desestimat part del recurs de l’AEB sobre l’apartat referent a la retolació dels centres, perquè considera que, atesa la doctrina jurídica, no pot considerar-se obligatori retolar en les dues llengües oficials. Tampoc ha reeixit la part relativa a l’atenció individualitzada en el primer ensenyament, ja que és interpretable conforme a dret.
L’AEB, que ha anunciat que presentarà un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem sobre la desestimació d’aquests dos punts, ha considerat “especialment rellevant” la sentència del TSJC adduint que ratifica la inconstitucionalitat d’excloure el castellà de l’escola a Catalunya i, especialment, que és una prohibició que afecta futures instruccions generals adreçades als centres, i no es limita a casos concrets.
Reacció de la Generalitat
El Departament d’Educació de la Generalitat, per la seva part, ha recordat que la legislació estableix el català com a llengua normalment emprada a les escoles, i tant el català i el castellà com a llengües curriculars.
La secretària de Millora Educativa, Pepín Beltran, ha dit que amb la llei vigent, aprovada el 2022, ja s’estaria donant aplicant la sentència del TSJC que ha anul·lat els quatre apartats que no incloïen explícitament el castellà com a llengua vehicular i d’ús habitual als centres. A més, ha afirmat que les instruccions del curs vinent “aplicaran la legislació actual”.