Sánchez defensa l’acostament d’Europa i Xina

Elpresident espanyol aposta per una sortida dialogada a la crisi dels aranzels i reclama un comerç internacional basat en regles clares

Pedro Sánchez a Beijing (La Moncloa)

“La política exterior d’Espanya no va contra ningú, sinó a favor de l’entesa entre països, la defensa de l’ordre multilateral i el lliure comerç”. Aquesta és la resposta que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha donat a les crítiques del secretari del Tresor nord-americà, Scott Bessent, per la seva visita a la Xina.

En una roda de premsa a Beijing després de reunir-se amb el president xinès, Xi Jinping, Sánchez ha insistit que cal trobar una “solució dialogada” a la crisi dels aranzels, i ha recordat que una relació positiva d’Europa amb els Estats Units no és incompatible amb estrènyer llaços amb altres blocs comercials com el gegant asiàtic. En aquest sentit, ha recordat que Espanya és partidari d’un comerç internacional “basat en regles clares”.

Sánchez ha tancat el seu viatge al Vietnam i la Xina en una roda de premsa on ha recordat que l’objectiu del Govern espanyol en la visita a Beijing ha estat mantenir “l’impuls polític” en les relacions entre els dos països.

En aquesta reunió, els dos governs han signat un nou pla d’acció bilateral amb quatre nous acords de cooperació. Dos en àmbits de ciència i tecnologia, un en matèria educativa, i un altre per impulsar la producció cinematogràfica. A més, Sánchez ha apuntat que els dos països impulsaran intercanvis culturals.

Els dos països també han signat un acord sobre productes sanitaris, medicaments i cosmètics, i dos sobre exportació de productes agrícoles i ramaders que engloben el sector porcí i les cireres. Segons Sánchez, amb aquests protocols “s’amplien les possibilitats perquè aquests productes puguin accedir al mercat xinès”.

En aquest viatge, el president espanyol també s’ha reunit amb inversors xinesos. “Els hem traslladat que volem que aquestes inversions generin valor afegit i ocupació qualificada a Espanya”, ha dit. Segons ha apuntat, alguns ja tenen fortes inversions a Espanya i han mostrat un interès madur en fer aquest pas.

En tot cas, Sánchez ha recordat que Espanya i Europa tenen un dèficit comercial important amb la Xina que cal resoldre. “No podem deixar que les tensions comercials s’interposin al potencial creixement de la nostra relació”.

Congelació dels aranzels

El viatge de Sánchez s’ha produït en un moment singular en les relacions entre els Estats Units i Europa. La congelació durant 90 dies dels aranzels anunciats per Donald Trump ha obtingut la mateixa resposta per part de la Unió Europea.

Sánchez ha apostat per una solució dialogada. “Tenim 90 dies, i la voluntat de la Comissió Europea és la de dialogar en igualtat i provar d’arribar al millor acord possible per a les dues parts”.

En aquest sentit, ha defensat la proposta de la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, d’establir tarifes del 0%, i ha recordat que per ara Trump no ha aixecat els aranzels del 25% a l’acer i l’alumini europeu així com als vehicles europeus. “Serà una negociació intensa”, ha afirmat.

Acostament entre la Unió Europea i la Xina

Segons Sánchez, el panorama mundial “fa urgent apostar per la cooperació, l’obertura i per ampliar la xarxa de relacions amb altres països i blocs regionals”. També en l’àmbit europeu. “Espanya és partidària d’unes relacions entre la Unió Europea i la Xina més equilibrades, de trobar solucions dialogades a les nostres diferències, i d’una major cooperació en àmbits d’interès comú”, ha afirmat.

Ara, ha dit, caldria aprofitar el 50è aniversari de l’establiment de relacions diplomàtiques entre la Unió Europea i la Xina per “avançar en aquesta relació” aprofitant la cimera entre els dos blocs que se celebrarà aquest any.

A més, segons el president espanyol, la Xina és un “soci imprescindible” a l’hora d’afrontar “els desafiaments globals” com la lluita contra l’emergència climàtica, el finançament del desenvolupament i la lluita contra la desigualtat.

En tot cas, i en resposta a les crítiques dels Estats Units, ha recordat que Espanya “és un actor actiu en la construcció del vincle transatlàntic” amb els Estats Units, que és “un soci històric”. “Volem contribuir a aquesta relació positiva entre Europa i els Estats Units, i alhora creiem que és necessari continuar avançant en l’establiment d’unes relacions positives entre la Xina i la Unió Europea”.

“Jo no entraré en les relacions bilaterals entre els Estats Units i la Xina, i els puc garantir que Espanya i Europa defensem els mateixos interessos, valors i principis” que “tenen a veure amb l’entesa, el diàleg, el respecte a l’ordre multilateral i l’establiment d’unes regles clares quan parlem de comerç internacional”.

En resposta a les crítiques del PP, que considera que aquest ha estat un viatge inoportú que hauria d’haver ajornat, ha afirmat que ara convé “prioritzar l’interès general, tenir altura d’Estat  i una mirada llarga sobre les respostes que cal donar a desafiaments extraordinaris com el gir copernicà de la política comercial”.

(Visited 23 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari