Unes 200 persones s’han concentrat a la plaça Sant Jaume de Barcelona aquest dilluns a la tarda per rebutjar la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de revocar la condemna de l’exfutbolista Dani Alves i absoldre’l d’un delicte d’agressió sexual a una jove a la discoteca Sutton de la capital catalana.
Durant la protesta, convocada per Novembre Feminista i Ca la Dona, però a la qual s’han sumat altres col·lectius feministes, s’han sentit crits com ara “Prou agressió institucional”, “Jo si et crec” o “Revocació de la sentència”.
La portaveu del col·lectiu, la jurista Marisa Fernández, ha valorat que la sentència del TSJC suposa “un greu precedent que reforça la impunitat dels agressors i desprotegeix les dones”.
Durant la concentració s’ha repartit un comunicat en què el col·lectiu Novembre Feminista considera la sentència un cas “greu” de “violència institucional” perquè “evidencia” com les institucions “poden reproduir i perpetuar la impunitat davant les violències sexuals”.
Alhora, el text considera que la decisió del TSJC “contravé” acords internacionals “assumits” per l’estat espanyol com ara el Conveni d’Istanbul, que “obliga” a garantir que els procediments judicials incorporen “una mirada de gènere i una comprensió clara de les dinàmiques de poder i control pròpies de les violències masclistes”.
“En lloc d’això”, afegeix el comunicat, el cas “posa en relleu la manca de formació especialitzada de la judicatura en violències sexuals i la persistència de biaixos patriarcals en la valoració de proves i testimonis”.
D’altra banda, mitja dotzena d’associacions judicials i de fiscals han llançat aquest dilluns un comunicat criticant unes declaracions recents de la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, qualificant de “vergonya” la sentència absolutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el futbolista Dani Alves.
En aquest sentit, demanen “respecte a la independència judicial” per part dels poders públics i evitar comentaris que puguin soscavar la confiança dels ciutadans en els tribunals. Així mateix, remarquen la importància de la presumpció d’innocència tot i que admeten la importància “fonamental” de recolzar les víctimes de delictes de violència de gènere i sexual.